De Belhar-belijdenis

Vanochtend las ik dat deze week de Synode van de Reformed Church in America, een voorstel heeft aangenomen de Belhar-belijdenis te aanvaarden als één van de belijdenisgeschriften van de kerk, naast de zogenaamde Drie Formulieren van Enigheid. Daardoor krijgt deze geloofsbelijdenis een bijzonder belangrijke status in het leven en belijden van de kerk. Want een geloofsbelijdenis binnen gereformeerde kringen is de formulering van wat men als de fundamentele en onopgeefbare kern van het geloof beschouwt.

De Belhar-belijdenis is in 1986 aangenomen door de Dutch Reformed Mission Church (Nederduits Gereformeerde Sendingkerk) in Zuid-Afrika als één van haar geloofsbelijdenissen, Je begrijpt dan gelijk dat deze geloofsbelijdenis ontstaan is in de laatste jaren van de apartheid in Zuid-Afrika, waardoor thema’s als gerechtigheid, eenheid en verzoening nadrukkelijk aan de orde komen.

“Through the Belhar, we have the opportunity to add a new dimension to our standards of unity, to confess to the world our belief that unity, reconciliation, and justice are at the heart of the gospel message,” zei Wes Granberg-Michaelson, scriba van de RCA.

Ik heb nog niet de tijd gehad de Belhar-belijdenis en haar achtergrond door te nemen, maar dit lijkt mij een bijzonder boeiende ontwikkeling, kenmerkend van onze tijd, en zeer de moeite waard om hier te melden.

Ik heb dit bericht nog niet kunnen vinden in de Nederlandse kerkelijke persberichten. Ik ben benieuwd of, en zo ja, hoe breed,  deze belijdenis in Nederland bekend is, en of soortgelijke ontwikkelingen ook in Nederland gaande zijn.

Hier de Belhar-belijdenis.


1 responses to “De Belhar-belijdenis

  • Inge

    Dag Norman,

    Toevallig kwam ik via een zoekfunctie bij dit berichtje terecht. Ik schrijf op dit moment een masterscriptie over de belijdenis van Belhar en de PKN. In antwoord op je vraag: er is op synodaal niveau gesproken over Belhar, meerdere malen zelfs, als reactie op de vraag van de VGKSA (Zuid-Afrika) of ook de PKN de belijdenis wil aanvaarden. De laatste keer was in 1999. Een besluit is er nooit gekomen. Het lijkt er wel op dat de berichten uit Amerika ervoor gezorgd hebben dat de vraag binnenkort (in synode-begrippen betekent dat waarschijnlijk in 2010) opnieuw op tafel zal komen. Nu maar hopen dat het ‘semper reformanda’ ook geleefd wordt.

    Hartelijke groet,
    Inge

Plaats een reactie