Doe het voor het te laat is

Dit artikel heb ik in ons kerkblad geplaatst nadat wij vertrokken waren. Ik kreeg er een aantal reacties op terug, en dacht dat het nuttig zou zijn om het ook hier te plaatsen.

Bij deze dus:

Bij het nemen van afscheid (die zie je ook als iemand zijn of haar levenseinde nadert) worden woorden uitgesproken die normaal gesproken niet klinken. Soms zijn dat woorden van vergeving vragen en verlenen, vaker zijn dat woorden van dank en waardering. En verhalen worden verteld over wat je met elkaar hebt meegemaakt.

Vaker in deze weken had ik de gedachte – ik wou dat ik dit al eerder had mogen horen (of zeggen). Als je verteld wordt wat je voor een ander betekent dan is dat buitengewoon opbouwend. Wanneer je dat zelf aan een ander doet, levert dat grote zegen op.

Waarom wachten we tot dit soort bijzondere momenten voordat we onder woorden brengen wat we voor elkaar betekenen? De Bijbel roept ons veelvuldig op om dat te doen, en iedereen die het doet, in welke omstandigheden dan ook, ervaart hoe kostbaar het kan zijn.

Probeer daar wat meer aan te denken in dit nieuwe jaar. Gewoon voor de mensen om je heen, in je dagelijkse leven. Neem de tijd om over na te denken wat ze voor je betekenen, en laat dat dan ook weten, in een vorm die bij jou past. Laat elkaar aangedane pijn niet onbesproken blijven.

En al helemaal als het gaat om voorgangers, ambtsdragers, leiders van de clubs, Bijbelklassen en crèche, beheerders, commissieleden en dergelijke in de gemeente. Ze geven veel voor de gemeente en het kan zo bemoedigend en opbouwend zijn als ze af en toe horen hoe hun inzet gewaardeerd wordt.

Doe het maar gewoon.

Ik kan je uit eigen ervaring vertellen dat het geweldig is.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: