Ouderwets Emerging

Het symposium Ploeteren en Pionieren is achter de rug. Er is al fanatiek over getwitterd en geblogd. Er zal ook meer over geblogd worden, dat is één ding dat zeker is. Ik broed op een blogje of twee hierover, maar vandaag even niet, omdat ik nog wat moet broeden over de preek van zondag aanstaande.

Een moment van echt genieten voor mij kwam tijdens de “lezing” van Matthijs Vlaardingerbroek. Jos Douma had zijn lezing gehouden, vrij traditioneel wat vorm betreft. Matthijs kwam aanzetten met zijn buikspreekpop, deed het fantastisch, mooi “emerging” gevoel (alhoewel, om nou te zeggen dat een buikspreekpop ontzettend modern is…..).

De pop ging terug in z’n koffer, Matthijs verdween even achter de zuil van de oude kerk, waarop iedereen zich afvroeg: waar gaat hij nu mee komen?

Dat werd een sketchboard, waarop verschillende op Hebreeuws lijkende tekeningen stonden, plus een aantal geelkleurige vierkantjes. Matthijs zette zijn verhaal voort, begon de vierkantjes in te vullen, waarop letters en woorden tevoorschijn kwamen.

Vijftig procent van de zaal zat op dat moment op het punt van de stoel (dat heb ik goed kunnen zien, omdat ik wat achterin zat), en hield de adem in van spanning. Wauw! hoorde je ze denken. Gaaf! Wat gaat dat worden?

Ik dacht gelijk aan twintig jaar geleden, toen wij weken lang, twee keer per dag, met precies hetzelfde soort sketchboard op straat in Amsterdam stonden. Preken met als titel: “De meest dodelijke ziekte”, “Er is maar één antwoord”, “Geen religie?”, “Waar vind je liefde?”, en “The Bottom Line”. Hier een voorbeeld van hoe het werkt (let op het zinkende schip de Titanic!!!).

Het gebruik van een sketchboard voor evangelisatie doeleinden gaat heel lang terug, waarschijnlijk tot 1892, in ieder geval.

Ouderwets emerging in de Pelgrimvaderskerk. Wie is het die roept dat de emergers geen binding hebben met de Titanic traditie?

sketchboard-1sketchboard-2

Advertenties

2 responses to “Ouderwets Emerging

 • abspoel

  Niets nieuws onder de zon! 🙂

  Verhalen bedenken en doorgeven – dat deed de Meester ook. En heel bekwaam! Hij kon preken, onderwijzen, maar ook beeldend vertellen. Toch lijken de meer traditionele dominees vaak nog vast te houden aan didactisch eenrichtingsverkeer.

  Maar nog iets anders: de beamer is toch eigenlijk ook gewoon een nieuwe versie van het glas in lood raam? Waar is de beeldende kunst gebleven in de protestantse kerken? Soms moet een oude traditie herontdekt worden, afgestoft en opgepoetst. De nieuwe media worden door emergering voorgangers (en bijdetijdse dominees) wel uitputtend uitgeprobeerd…

  Je hebt natuurlijk helemaal gelijk, Norman. En ik ben benieuwd naar je volgende blog posts.

 • Pionieren voor het koninkrijk | Jos Douma

  […] de knieën Reformatorisch Dagblad: Kerk van het ‘tuig’ in Rotterdam Weblog Norman Viss: Ouderwets Emerging Weblog Ronald van den Oever (Zwak Geloven): Aanleiding voor een nieuwe […]

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: