Een stuk advies – fwiw

Het nemen van afscheid en de voorbereidingen om te vertrekken zijn in volle gang.

Het is een interessant proces om te volgen, en mijn vrouw en ik proberen het heel bewust en ook samen te beleven.

Natuurlijk reflecteer je ook terug op alles wat gebeurd is, en dat is ook boeiend. Stemt tot blijheid, ook weleens tot (weemoedige) vragen.

Laatst werden we gevraagd een stuk ‘advies’ te geven aan voorgangers en kerken die we hier achter laten. Dat is, natuurlijk, niet iets wat je zomaar doet. Wie zijn wij? Maar het was een vertrouwde omgeving, we voelden ons veilig en we konden ook iets bedenken.

Mijn gedachte was het volgende: er wordt nu veel gesproken over missionair gemeente zijn. De aard van de gemeente is missionair, de kerk moet haar missionair zijn, roeping en taak uitdragen. De conferentie van vorige week in Berlijn met, o.a., Keller en Paas, was daar een voorbeeld van.

Maar – hier komt ie – als de voorganger zelf geen niet-kerkelijk vrienden heeft, zijn of haar leven niet met mensen buiten de kerkelijke kringen deelt, niet in staat is tijd vrij te maken in de agenda om contacten mogelijk te maken en vriendschappen op te bouwen, dan zal er weinig van terecht komen in de gemeente.

De voorganger heeft hier een voorbeeldfunctie. En dat niet alleen. Pas als jij zelf geworsteld hebt met hoe authentiek christen te zijn met gewone mensen in de gewone wereld, zal je in staat zijn je gemeenteleden daarin toe te rusten.

Het is niet zo moeilijk. Iedereen kan het. Het enige wat nodig is om er tijd voor vrij te maken in de agenda, en dan ook werkelijk lid te worden van de club of vereniging; samen een biertje te pakken, een weekendje te gaan wandelen, samen op vakantie te gaan, of whatever.

Het advies van mijn vrouw was nog eenvoudiger: vergeet niet de vreugde op te zoeken in wat je doet en waar je mee bezig bent.

Alsjebleift.

(fwiw= for what it’s worth)

Advertenties

2 responses to “Een stuk advies – fwiw

  • Arjen Smit

    Norman, helemaal mee eens! Geldt niet alleen voor de voorganger, denk ik. Kerken zouden hun leden moeten toerusten om tijd te investeren in het onderhouden van contacten met niet-kerkelijken. Desnoods ten koste van tijd die je in het kerkelijke leven stopt. Een gezellig avondje met een aantal buren, wijntje erbij. Mensen weten allang dat je christen bent. De vragen en gesprekken over het christelijk geloof komen vanzelf!

  • Jan Boellaard

    hef uh nijs flijt toemorrow

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: