William Willimon

Iedereen heeft goede voeding nodig om energiek en vruchtbaar door het leven te kunnen gaan.

SchijfVanVijfWanneer je terugkijkt op je leven dan kan je zien dat wat je eet en drinkt om gezond te kunnen leven aan verandering onderhevig is. witlofZo is het dieet van een baby heel anders dan dat van een tienerjongen, terwijl een man van middelbare leeftijd dingen moet veranderen in zijn eetpatroon wil hij gezond blijven. Om het maar niet te hebben over wat je lekker vindt: degene die vroeger over de nek ging als hij de bittere smaak van witlof proefde vindt het nu lekker (in bepaalde gerechten met genoeg ham en kaas erover heen gegoten).

Dat geldt ook voor christenen, met betrekking tot wat de Bijbel geestelijk voedsel noemt. Je merkt dat je in de verschillende periodes of fasen van je leven gevoed wordt door een variëteit aan schrijvers, sprekers, liederen, ontmoetingen.

cassetterecorderDertig jaar geleden had ik er alles voor over om, om 15.00u zondagmiddag, de kortegolfontvanger af te stemmen op ELWA, een christelijke zender in Liberia. Met een beetje geluk, en ondanks de grillige ontvangst, konden we de kerkdienst van een grote Baptistengemeente in New York (Manhatten) net verstaan. Volgens mij nog live. Dat nam ik op op een cassettebandrecorder, zonder USB kabel dus. ’s Avonds om 20.00u, nadat de kids naar bed waren gebracht, zaten we gekluisterd om dat ding heen om naar de preken van die dominee wiens naam ik inmiddels vergeten ben, te luisteren. Voedingstof van levensbelang voor dat moment in ons leven.

Zo in de loop van een leven kan je verschillende van dat soort voedselbronnen noemen.
De laatste jaren is dat, voor mij, onder andere, Tim Keller.
Dat verandert nu alweer, niet omdat ik Keller niet meer goed vind of zo, maar meer als een natuurlijk proces.
Sinds een paar maanden neemt iemand die mij al een tijd bekend is maar uit zicht bleef de plaats van Tim Keller over.
William Willimon heet hij.
williamWillimonHij is dominee in de United Methodist Church, de kerk die ontstaan is uit het werk van John Wesley.
Willimon diende twintig jaar lang als studentenpredikant van de Duke-universiteit in North Carolina, waar hij bijzonder begaafd bleek te zijn in het aan kunnen spreken van een seculier publiek met de boodschap van de Bijbel.
Hij heeft meer dan vijftig boeken geschreven, en wordt erkend als één van de beste predikers van Amerika.
Sinds een paar jaar is hij Bisschop geworden in de United Methodist Church, waardoor hij op zijn eigenwijze manier (jonge) collega’s kan begeleiden.
Zoals bekend is van mensen die uit de zuidelijke streken van Amerika komen, heeft hij de gave van het verhalend kunnen vertellen. Scherpe preken, geworteld in het gewone leven, een flink vleugje humor. Net een andere invalshoek. Een collega van Willimon typeerde hem met de woorden van een bekende dichteres (wiens naam ik nu even kwijt ben): spreek de waarheid, maar zeg het scheef.

Een voorbeeld uit het begin van één van zijn preken: ‘Een belangrijke vraag die christenen al lang bezig houdt is deze: hoe lang was Jezus? Vanochtend heb ik voor u het antwoord. Hij was kort. Jezus was een klein mannetje. Hoe ik dat weet? Lukas 19:1 -10, het verhaal van Zacheüs. Jullie hebben allemaal in de kindernevendiensten geleerd dat het Zacheüs was die klein van stuk was. Maar als je de zin Hij wilde Jezus zien, om te weten te komen wat voor iemand het was, maar dat lukte hem niet vanwege de menigte, want hij was klein van stuk goed leest, dan realiseer je je dat de woorden klein van stuk net zo goed op Jezus zouden kunnen slaan. Zacheüs moest in een boom klimmen om Jezus te kunnen zien omdat Jezus klein van stuk was. En dat zou eigenlijk beter passen bij het beeld dat we uit de Bijbel van Jezus te zien krijgen. Onopvallend was zijn uiterlijk, voorspelt de profeet Jesaja. En wij moderne christenen zien veel liever dat Jezus de grote knappe held is, de zondaar Zacheüs wordt het kleine mannetje.’

Dankzij de moderne technologie is William Willimon een belangrijke (en vrij makkelijk bereikbaar) bron van voedingsstoffen voor mij geworden. Zijn boeken, preken, podcasts en weblog vervangen tegenwoordig mijn kortegolfontvanger van dertig jaar geleden.
Hier een lijst van zijn boeken.
Hier zijn podcasts.
Hier zijn weblog.

Eet smakelijk!

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: