Kippenvel

Een explosief snel groeiend aantal mensen genoten – en genieten – van een paar You Tube video’s die op het www rondgaan.

Het gaat om een zogenaamde ‘flashmob’ – een groep mensen die, vooraf afgesproken, ergens plotseling opstaat en iets ongebruikelijks doet. Dat kan van alles zijn – in dit geval gaat het om een uitvoering van de bekende ‘Hallelujah Chorus’ uit de Messiah van G.F. Handel. Hier heb je eentje in een groot warenhuis in Philadelphia (zie blogpost hieronder) en hier heb je eentje in een food court in een mall (winkelcentrum) ergens in de VS.

Dit zijn indrukkwekkend uitvoeringen, en muzikaal van goede kwaliteit. Terecht dat de filmpjes als een olievlek (olijfolie, welteverstaan) zich over het internet verspreiden.

In de reacties komt het woord ‘kippenvel’ veelvuldig voor. Mensen luisteren en kijken, en krijgen er kippenvel van. Dat gebeurde ook bij mij.

Waarom is dat?  Wat hébben deze video’s waardoor zoveel mensen kippenvel krijgen?

Wel, de muziek is gewoon schitterend mooi. Zo’n orgel, goede zangers en zangeressen, de klassieker van Handel. Het stuk is ook bekend, en roept gevoelens op die diep (verborgen) kunnen zitten. Al luisterend en kijkend gebeurt er van alles met en in ons. Kippenvel.

Maar er is meer, denk ik. Dat onverwachte van de Hallelujah Chorus in een warenhuis, een winkelcentrum, zelfs een ‘food court’ (!), zorgt ervoor dat je stilgezet wordt. Het contrast: zoiets ‘heiligs’ in zo een alledaagse setting. Opeens, uit het niets, verschijnt er iets hemels. Het banale van een food court wordt verheven en getransformeerd, raakt verheerlijkt. Je ziet en voelt het gebeuren, geheel onverwacht.

Volgelingen van Jezus zien zijn Koninkrijk de gewone wereld binnendringen. ‘En Jezus sprak het zegenbede uit, brak het brood, en gaf het hun. Nu werden hun ogen geopend en ze herkenden hem.’ ‘Brandde ons hart toen niet?’ Kippenvel.

Deze flashmob raakt een nog dieper liggende snaar in ons. NT Wright schrijft: ‘schoonheid wijst de weg van de huidige wereld naar een totaal andere.’ (blz 49, Eenvoudig Christelijk).

Dat ‘hemelse’ in het banale van een food court geeft ons een glimp van wat komen gaat, hoe het echte, ware en paradijselijke leven eruit gaat zien. Daar verlangen we allemaal naar, want daar komen we vandaan.
Daar krijgen we, ten diepste, kippenvel van. De Messiah in een food court, tussen het winkelende publiek. Jeruzalem is (even) neergedaald, het Word is vlees geworden. Ons diepste verlangen wordt tasbaar, zichtbaar, hoorbaar. Voor even. Het smaakt, voelt, klinkt naar meer.

Om er kippenvel van te krijgen.


One response to “Kippenvel

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: