De 10 stellingen van William Willimon

Al eerder heb ik hier gemeld hoeveel ik van Bisschop William Willimon geniet en leer tegenwoordig.
Ik volg dus ook zijn weblog, A Peculiar Prophet.
Vorige week heeft hij 10 stellingen neergezet over de toekomst van de bediening (ministry) van geestelijke leiders in de kerk. Willimon zet neer wat er, volgens hem, nodig is om het tij te keren.
Willimon spreekt uit zijn United Methodist context, dat moeten we niet vergeten. Maar ik denk dat hij waardevolle dingen zegt, dingen om over na te denken. En hij heeft recht van spreken, meen ik.
Hier  mijn vrije vertaling van zijn stellingen. Om zijn blogpost te lezen, klik hier.

1. De gevestigde, traditionele kerk zal blijvend kleiner worden, en steeds meer naar de rand van de samenleving gedrukt worden.
2. De leiding van de kerk zal expliciet aandacht moeten besteden aan de behoeften van mensen jonger dan 35, om deze trend een halt toe te kunnen roepen. De leiding kan het zich niet meer veroorloven haar aandacht voornamelijk aan de geestelijke behoeften van de oudere generatie(s) te geven.
3. Theologen zullen nieuwe wegen moeten vinden om uit het dal te kunnen komen waar zowel de (gebleken) leegheid van de vrijzinnigheid als de compromissen van de moderne evangelische kerkcultuur ons in gebracht hebben.
4. Het is te hopen dat de kerk meer vreugde in en profijt van haar wortels en identiteit gaat ervaren, ook al zullen de formele kerkverbanden/denominaties verdwijnen.
5. Geestelijke leiders zullen flexibeler moeten worden, beter in staat om zich aan te passen en te veranderen, en ook bereid zijn nieuwe wegen in te slaan, waarbij ze zich laten leiden en bepalen door Bijbelse leiderschapsstijlen.
6. De (zendings)opdracht van de kerk zal een hogere prioriteit moeten krijgen, meer dan de naar binnen gerichte (onderhouds)zaken, gebouwen, onderlinge gemeenschap, therapie (het Evangelie heeft als doel mij in mijn zijn te bevestigen), het pastoraat, enz., die bijgedragen hebben aan de achteruitgang van de kerk.
7. De kerk zal meer doordrongen moeten raken van de mysterieuze, onstuitbare beweging van Gods Koninkrijk, wil ze overleven.
8. Geestelijke leidinggevenden zullen hun bediening bewuster en explicieter Bijbels theologisch geworteld moeten krijgen, en dieper gaan dan alleen principes en tips. Geestelijke leiding in de kerk zal meer ingebed moeten worden in het verhaal van de Bijbel.
9. Geestelijke bediening zal meer moeten uitstralen van dat ‘vreemde’, buitenaardse karakter van het Evangelie, meer gekenmerkt worden door de ‘opwinding’ en spannende verwachtingen die inherent zijn aan de boodschap van het Evangelie en het leven van de gemeente.
10. De geestelijke leiding in de kerk moet meer in staat zijn constructieve kritiek te krijgen, er naar te luisteren, en er werkelijk iets mee te doen, anders gaat ze ten onder.

Advertenties

One response to “De 10 stellingen van William Willimon

  • Kees van Baardewijk

    Met veel kan ik het eens zijn.
    Maar laten we er toch alsjeblieft goed van doordrongen zijn dat de kerk geen snackbar is of zoiets, of verzameling loketten. De kerk is lichaam van Christus en het is een Godswonder dat je daarbij mag horen. Pure gunst en genade van God. Mijn grote moeite is dat we net zo doen of God wel blij mag zijn dat we nog enige belangstelling hebben. De kerk moet het evangelie verkondigen van de onuitsprekelijke liefde en genade van God en ook dat er in de toekomst geen dageraad is voor wie Hem nu afwijzen.
    Ben het niet eens met teveel nadruk op pastoraat aan jongeren. Ouderen worstelen net zo goed met hun zonde en twijfel. Juist als je ouder wordt kan twijfel en onrust je overvallen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: