Survival, tienermeisjes en zeiltochten

Nauwelijks twee maanden geleden stond Laura Dekker in het nieuws: het 13-jarige meisje dat in haar eentje de wereld wil rondzeilen, en daarmee de jongste wereldomzeiler ooit wil worden.

De rechter, die vindt dat een zeiltocht van twee jaar te veel afwijkt van wat een gemiddeld 13-jarig meisje meemaakt, heeft Laura voor twee maanden onder toezicht van Bureau Jeugdzorg geplaatst. Haar ouders behouden wel de voogdij. Kinderpsychiater dr. Peter Adriaenssens vindt dat de hersenen van een 13-jarige nog niet voldoende ontwikkeld zijn om solo de wereldzeeën te bevaren. Als je  een kijkje wilt nemen in je eigen brein, klik hier.

Silver YangDeze week begon de 16-jarige Australische Jessica Watson voor de tweede keer binnen enkele weken tijd een poging om als jongste solozeiler de wereld rond te zeilen. Haar eerste vaarpoging naar Sydney drie weken geleden liep faliekant verkeerd af. Middenin de eerste nacht knalde de zeilster tegen de 63’000 ton zware Japanese cargo Silver Yang aan, en moest terug naar de haven voor reparaties aan haar jacht, de Ella’s Pink Lady. Hier het voorlopige rapport van de Australische overheid over het ongeluk.

Jessica is nu weer onderweg, en tot nu toe gaat het goed. Je kunt haar volgen via haar weblog hier. Ik ben van plan om dat te doen, ik ben erg benieuwd hoe ze het maakt en of ze het haalt. De Australische zeilveteraan Andrew Cape heeft Jessica een brief geschreven waarin hij haar waarschuwde dat de kans dat zij succesvol en levend de tocht zou kunnen volbrengen maar één op drie is.

Natuurlijk heb ik niet de kennis of ervaring hier iets zinnigs over te zeggen. Ik vind het gaaf dat jonge mensen dit soort uitdagingen aandurven. En uiteraard zou het erg triest zijn als er niets van de tocht overblijft dan brokstukken en een hoop verdriet bij degenen die Jessica lief hebben.

Survival of the fattestEen gedachte die bij mij opkwam naar aanleiding van de stelling dat zo’n zeiltocht te veel afwijkt van wat een gemiddeld 13-jarig meisje meemaakt: als je ziet waar miljoenen jonge kinderen en tieners vaak toe in staat zijn in veel landen van de wereld – de moeilijkheden van het gewone leven op het arme platteland, kindsoldaten, kinderarbeid, aids-wezen die voor hele gezinnen moeten zorgen, e.d. – dan vraag ik mij af of wij hier in het westen tegenwoordig te weinig besef van of ervaring hebben met de uitdagingen van het leven die te maken hebben met “survival”.  Survival betekent “in de natuur proberen te overleven met zo min mogelijk middelen”.

Anders uitgedrukt  in dit beeld: het westen dat zich dik vreet op de schouders van een uitgehongerde Afrikaan. “Survival of the Fattest”. Geen wonder dan dat we niet meer weten wat echte  “survival” is, dat we met elkaar vinden dat een tienermeisje dat zo’n tocht wil doen “te veel afwijkt van het gemiddelde”. Welk gemiddelde?

In verband hiermee: vanochtend verscheen  dit blogje van Johan ter Beek (EmergingChurches.nl) in mijn reader, je kunt doorklikken naar dit artikel van 21 oktober in Trouw, geschreven door Herman Wijffels.

Terecht stelt Johan de vraag of deze cijfers kloppen, hier een citaat van Wijffers: “Dit afgelopen jaar werd maar 3 miljard dollar besteed aan de bestrijding van de voedselcrisis en 18 duizend miljard dollar voor de ondersteuning van banken en bedrijven”.

Wij zijn als mensheid uit balans.

Advertenties

One response to “Survival, tienermeisjes en zeiltochten

 • Henk Algra

  Ik hoop dat de rechter Laura niet toestaat om op deze leeftijd zo’n zeiltocht te gaan maken. Het is spelen met je leven. Als je alleen al bedenkt dat je alleen maar korte stukjes kunt slapen om veilig te varen dan is dit een riskant doel voor Laura. Jessica heeft al bewezen wat er kan gebeuren als je wat langer slaapt: ze voer pardoes tegen een tanker.

  Een puberend brein heeft juist een lange(re) nachtrust nodig om gezond uit te kunnen groeien. Daarnaast is dit de leeftijd waarin jongeren veel contacten met andere jongeren nodig hebben om evenwichtig uit te kunnen groeien (jongeren in moeilijke omstandigheden -zoals Afrika- hebben wel die contacten en ook een redelijke nachtrust, basisingrediënten voor de lichamelijke en geestelijke ontwikkeling van een puber).

  Ook getuigt het natuurlijk van een dubbele moraal als ouders in Nederland strafbaar zijn als een kind de leerplicht ontduikt en Laura zomaar twee jaar mag varen.

  Ik zou als vader overigens niet graag mijn minderjarige dochter een tocht laten ondernemen met -volgens ervaren zeilers- een kans van één op drie om te overleven.

  Overigens denk ik dat dit idee van Laura vooral ingegeven is door haar vader (haar eigen moeder is het er niet mee eens). Misschien moet vader maar eens op het juridische matje verschijnen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: