Michael Vick: een tweede kans

Je kunt mij nog altijd wakker maken voor een verhaal over radicale genade, vergeving, verzoening en een ‘tweede kans’.

Eagles Vick Signs FootballOver tweede kansen gesproken: dit weekend raakte ik geboeid door het verhaal van Michael Vick en de Philadelphia Eagles (American Football). Vick was één van de beste quarterbacks ooit van de National Football League. Vick werd in 2007 veroordeeld tot een gevangenisstraf van 23 maanden voor het organiseren van illegale hondengevechten, wat in Amerika een zwaar misdrijf is.  Vick had formeel schuld bekend in ruil voor strafvermindering.

Iedereen verwachtte en voorspelde dat zijn carrière als een van de beste en best verdienende sportmannen ooit onherstelbaar beschadigd zou zijn. (waarschuwing: ga niet zomaar googelen op “Michael Vick afbeeldingen”. Je krijgt beelden voorgeschoteld die je liever niet wil zien.)

Vorige maand heeft Vick van de baas van de NFL groen licht gekregen om terug te keren in de NFL. De grote vraag was óf er een club was die hem zou willen hebben.

De baas van zijn oude club (Atlanta Falcons), Arthur Blank, heeft voor Vick gepleit, ondanks het feit dat hijzelf miljoenen verloren heeft en zeer persoonlijk gekwetst was door het gedrag en het bedrog van Vick, met wie hij erg close was. (Eerlijkheidshalve vertel ik erbij dat Blank – naar eigen zeggen – om zakelijke redenen en in het belang van de Falcons besloten heeft dat Vick nooit meer voor de Falcons mag uitkomen.)

Vorige week hebben de Philadelphia Eagles Vick een contract  aangeboden, wat veel stof heeft doen opwaaien. De meningen zijn erg verdeeld, en zeker in Philadelphia, die bekend staat om haar fans die nooit te verlegen zijn hun ongezouten mening te geven.

Andy Reid, de trainer van de Eagles, kwam zelf met het idee om te onderzoeken of Vick voor de Eagles zou kunnen spelen. Andy Reid weet wat het is om iemand een tweede kans te bieden: twee van zijn eigen zoons zijn meer dan één keer in aanraking met de politie gekomen, en niet zo een beetje ook. Drugsbezit/gebruik, roekeloos rijgedrag, het veroorzaken van een verkeersongeval (met ernstig letsel als gevolg), (illegaal) wapenbezit, e.d.

tony_dungyTony Dungy, oud-trainer van de Indianapolis Colts (in 2006 winnaar van de Super Bowl), is gevraagd Vick bij te staan in het proces van herstel. Dungy staat bekend om zijn onbesproken gedrag en karakter. Hij is belijdend christen, en zet zich al lang in voor gedetineerden. Met tragedie is hij ook bekend: in december 2005 pleegde één van zijn zoons zelfmoord.

In februari van dit jaar verscheen een boek van Dungy, getiteld Uncommon: Finding Your Path to Significance. In dit boek wil Dungy mannen aanmoedigen zich in te zetten voor anderen, in een samenleving die weinig navolgenswaardige rolmodellen kent.

“Our young men today are falling into a trap… Society is telling them material success is what’s important, but if we buy into that idea, we can spend a lifetime chasing that success and never really have the positive impact on people that would make our lives truly significant.”

Als het Michael Vick werkelijk lukt om iets te maken van de tweede kans die hem aangeboden wordt, dan heeft hij dat voor een groot deel aan mannen als Arthur Blank, Andy Reid en Tony Dungy te danken.

Ook voor verhalen over dit soort rolmodellen kun je mij nog altijd wakker schudden.

Advertenties

2 responses to “Michael Vick: een tweede kans

  • sarah

    i heard this on npr and thought it was so interesting. we shall see how he does.

  • Paul

    Ik las hier over in de krant. Ik ben 100% voor tweede (3e, 4e… Enz.) kansen. Dacht in mijn argwaan (foei!) wel: ’t is natuurlijk ook een goede SPELER… Hoe edelmoedig is deze 2e kans echt? Dat wantrouwen zegt ook iets over mij. Ik geef de man het voordeel van de twijfel. We kunnen genade toch maar moeilijk verdragen – dat blijkt maar weer.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: