Bulderend gelach

In zijn boek Hoe mijn geloof de kerk overleefde vertelt schrijver Philip Yancey over 13 schrijvers die van grote invloed zijn op zijn spirituele leven.

Eén daarvan is Frederick Buechner. Buechner is schrijver en predikant, schrijver vóórdat hij predikant werd.

Buechner, toen nog maar 27 jaar jong, had al twee succesvolle romans op zak. Hij verhuisde naar New York om zich fulltime aan het schrijven te wijden. Dat lukte niet.

Yancey vertelt verder:
“Hij werd depressief en ging nadenken over andere carrièremogelijkheden – misschien iets in de advertentiewereld of anders bij de CIA. Geheel tegen zijn aard in, enkel en alleen omdat het indrukwekkende gebouw zich vlak bij zijn appartement stond, bezocht Buechner diensten van de Madison Avenue Presbyterian Church, standplaats van de beroemde predikant George Buttrick. In 1953, rond de tijd dat Elizabeth II tot koningin werd gekroond, hoorde Buechner een preek die zijn leven veranderde. Buttrick vergeleek de kroning van Elizabeth met de kroning van Jezus in het hart van de gelovige, die volgens hem zou moeten plaatsvinden onder schuldbelijdenis en tranen. Tot zover ging alles goed.”

In zijn boek The Alphabet of Grace vertelt Buechner zelf wat hem toen overkwam:

“En toen, met zijn hoofd op en neer dansend zodat zijn brillenglazen glinsterden, zei hij (Buttrick) met zijn rasperige stem, de stem van een oude zuster, dat de kroning van Jezus plaatsvond onder schuldbelijdenis en tranen en vervolgens, zo waarlijk God mijn getuige was en is, onder bulderend gelach. Dat zei hij. Jezus wordt gekroond onder schuldbelijdenis en tranen en bulderend gelach, en bij die woorden bulderend gelach, om redenen die ik nooit helemaal goed heb begrepen, stortte de Chinees muur in en rees Atlantis op uit de zee, en op de hoek van Madison Avenue en 73rd Street sprongen de tranen in mijn ogen alsof ik een klap in mijn gezicht had gekregen.”

Een week later informeerde Buechner bij Buttrick aan welke seminarium hij het beste kon gaan studeren.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: