Kredietcrisis en meevallers

Net als iedereen wordt ons (empty nest) gezinnetje getroffen door de huidige kredieteconomische geldgraai– crisis.

Deels gedwongen en deels door eigen keus proberen we bewust zuiniger te leven, en waar mogelijk een meer duurzaam en milieubewust levensstijl te ontwikkelen.

Deze (voor ons) bijgestelde kijk op het leven ervaren we als gezond en goed, ook al blijft het soms lastig de positieve gevolgen van duurzaam leven concreet aan te duiden. Meer betalen voor dat pakje Fair Trade koffie wordt een geloofszaak – je moet overtuigd zijn van de waarheid van iets dat je niet ziet.

Deze week hebben we twee meevallers mogen beleven.

Vorig jaar hebben we geld en tijd besteed aan het isoleren van onze (jaren 50) rijtjeswoning. De aannemer Men belooft dat je daar al gauw (ook) de geldelijke voordelen van gaat merken, maar dat blijft net zo goed een geloofszaak.

Maar inderdaad – na een paar spannende weken tussen het opgeven van de meterstanden en het ontvangen van de jaarnota van het energiebedrijf, mogen we constateren dat het energieverbruik thuis met 20% gedaald is!

En dan nog heel iets anders. Pensioenfondsen smelten als sneeuw voor de zon. Ook die van ons – en we kunnen wel wat met elkaar vergelijken, want als je verschillende werkgevers in verschillende landen hebt gehad, heb je ook verschillende (soorten kleine!) pensioenfondsen. En hoe dichterbij je pensioengerechtigde leeftijd komt, hoe minder je de grote verliezen kunt hebben.

Geheel onverwacht ontvingen we het bericht dat één van de pensioenfondsen dit afgelopen jaar winst heeft geboekt van maar liefst 16%! Hoe is het mogelijk?

Ik weet het niet, maar ik geloof het wel.

Vodpod videos no longer available.

Advertenties

One response to “Kredietcrisis en meevallers

  • sarah

    wow. 16% increase. that is amazing! our quarterly retirement fund report continues to show a loss, but we figure we have time to make up for it. 🙂

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: