Het nieuwe calvinisme

john_calvin2Het blad Time komt deze week met een lijst van tien ideeën die de wereld nu doen veranderen. De lijst kan je hier lezen.

Opmerkelijk is “het nieuwe calvinisme” dat op de lijst pronkt (klik hier voor artikel). De in Nederland bekende vertegenwoordigers hiervan zijn John Piper en Tim Keller. Minder bekend in Nederland zijn Al Mohler en Mark Driscoll (ook bekend doordat Donald Miller, in zijn boek Blue Like Jazz –  in het Nederlands vertaald onder de titel Puur – Driscoll the cussing pastor noemt.).

Een deel van de zeer populaire zogenaamde “watchdog blogs” verdedigt met buitengewoon veel verve en niet een klein beetje snark het nieuwe calvinisme. Pyromaniacs is daar één van de meest bezochte.

Anyway…. hier een klein deel uit het artikel van Time, vrij vertaald:

Het calvinisme is terug van weggeweest. Het antwoord van 16de-eeuwse Johannes Calvijn op de met-geld-kan-je–aan-het-vagevuur-ontkomen mentaliteit van de Rooms-katholieke kerk is het jongste succesverhaal van de moderne Evangelicalen. Het calvinisme van onze tijd komt compleet met een soevereine God, die aan micromanagement doet, een mensheid die doordrenkt is van zonde en nietigheid, en het logische gevolg hiervan: de predestinatieleer – het geloof dat God, ergens voordat de wereld gegrondvest werd, besloot wie Hij zou redden (of niet redden), zonder rekening te houden met hoe een mens denkt, gelooft of zich gedraagt.

Afgezien van de vraag of ik het met de nieuwe calvinisten eens ben, vind ik het wel goed dat er over de inhoud van ons (calvinistische) christelijke geloof gesproken wordt: wat is onze traditie, geloven we nu nog wat we vroeger geloofden, wat zegt het ons en onze samenleving vandaag de dag, hoe kunnen we de Bijbelse waarheden in begrijpelijke taal en in een moderne jas doorgeven aan deze en de volgende generatie?

Dat mis ik wel eens in de “calvinistische” geloofsgemeenschappen in Nederland. Ook in dit  “Calvijnjaar”.

predestination

Advertenties

3 responses to “Het nieuwe calvinisme

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: