Geen toekomst zonder vergeving

Ik lees nu het boek van aartsbisschop Desmond Tutu, No Future Without Forgiveness.

In dat boek vertelt hij over het oprichten en de werkzaamheden van de Truth and Reconciliation Commission (Zuid-Afrikaanse Waarheids- en Verzoeningscommissie), de commissie die de opdracht kreeg de waarheid over apartheid te laten horen (van zowel slachtoffers als daders), maar dat op zo een manier dat het tot verzoening kon leiden.

Nelson Mandela geloofde dat ons werk een zeer spirituele dimensie zou krijgen. Want, laten we eerlijk zijn, vergeving, verzoening en herstel zijn niet de munteenheden waarmee politiek bedreven wordt. Normaal is het om genoegdoening te eisen, oog om oog, tand om tand, met gelijke munt terugbetalen. Politici beschouwen het niet als hun taak om bij te dragen aan het proces van genezing, gerechtigheid en verzoening. Een politicus wordt verkozen omdat hij anders is, en hij of zij wil juist dat ‘anders zijn’ uitbuiten en accentueren. Vergeving, schuldbelijdenis en verzoening vinden hun plek binnen de kaders van de religieuze beleving, niet in de politiek.

Als ik, door boeken of interviews, in contact kom met Desmond Tutu, word ik altijd tot diep in mijn ziel geraakt. Wat een man! Wat heeft hij veel kunnen betekenen voor Zuid Afrika en voor de wereld.

En de slachtoffers van apartheid: wat een lijden! Bijvoorbeeld, dit verhaal:

Een vrouw uit Soweto werd, in de gevangenis, herhaaldelijk gemarteld en verkracht. Zij vertelde dat zij het overleefde door haar ziel en geest uit haar lichaam te halen, en die in een hoek van de cel te plaatsen terwijl men met haar bezig was. Zo werd zij in staat gesteld om “uit haar lichaam” te gaan, daarvan afstand te nemen, zodat zij zichzelf niet zou gaan verafschuwen (want dat wilden haar belagers, bovenop de lichamelijk marteling). Zij kon zich verbeelden dat het een vreemde was, niet zichzelf, die deze vernedering onderging.
Toen zei zij iets dat ons diep raakte. Met betraande ogen vertelde zij dat zij nog niet terug was gegaan naar die cel om haar ziel weer op te halen. Hij zit nog steeds in dat hoekje.


Advertenties

One response to “Geen toekomst zonder vergeving

 • Pieter

  Aangrijpend en inzichtgevend boek!

  De geschiedenissen en getuigenissen geven zo’n inzicht in Apartheid en in de mens.

  Heb het gebruikt tijdens een serie preken over vergeving (samen met de boeken van Smedes en Adams die jij me aanraadde).

  Inzicht dat vergeving (amnestie) alleen kan na schuldbekentenis. Maar ook, dat er misschien meer gedaan had kunnen worden aan herstel door de daders richting de slachtoffers.

  Inzicht dat de daders geen mensen met hoorntjes en staarten zijn, maar mensen net als wij.

  Een aanrader dus.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: