Neanderthaler

neanderthal_manIn de week waarin de brochure “Evolutie of Schepping” bij Nederlanders in de bus zou vallen (ik zat er de hele week op te wachten, hij kwam maar niet. Blijkt dat een eenvoudige JA-NEE sticker de brochure buiten de deur houdt), komt Elsevier met een hoofdartikel over de neanderthaler.

Interessant om te lezen, je leert er altijd wat van. Bijvoorbeeld dat de neanderthaler in heel Europa en West-Azië leefde, maar dat Nederland zo’n beetje het enige land is waar nog nooit een neanderthaler is aangetroffen.

Boeiend vond ik het volgende weetje (ik citeer): Dat wij dit (de als eerste gevonden zware botten en schedel met extreem dikke wenkbrauwbogen) nu de eerste neanderthaler noemen, is in meer dan één opzicht toepasselijk. De vallei, het Neanderthal, was genoemd naar een zeventiende-eeuwse organist, Joachim Neuman. Hij componeerde het lied Prijs de Heer, de machtige Koning der Glorie, (Gezang 434 nv) dat nog steeds in sommige Europese kerken wordt gezongen. Zoals in die tijd wel vaker gebeurde, hanteerde hij een artiestennaam: Neander, oud-Grieks voor Neumann, de Nieuwe Mens. Dus in het dal van de Nieuwe Mens werd een nieuwe mens gevonden. Een heel oude mens. Veertigduizend jaar oud.

Daar zit een preek in.


Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: