Dirk doet Darwin

dirk-doet-darwinGisterenavond een klein deel gezien van een programma op Canvas (België): Dirk doet Darwin.
Bioloog en journalist Dirk Draulans doet op sappige wijze de evolutieleer van Charles Darwin uit de doeken (De Standaard). Dat doet hij heel knap – in een heel mooie zaal, met live publiek, mooi gebruik van LCD-schermen, een vloeiend verhaal. (Wanneer gaat het preekwerk in de kerken dit soort kwaliteit laten zien, denk ik dan, even terzijde.)
Het verhaal gaat veel over seks. Dat zal (deels) komen omdat hij een man is seks zo een belangrijke rol speelt in de natuur. (Ik moet er nu even aan denken: in De Wereld Draait Door van maandagavond was een bioloog die homoseksuele necrofilie bij dieren – en eenden in het bijzonder – onderzocht. Ja ja – hij had filmpjes meegenomen!)
Draulans vertelt een zeer plausibel verhaal, waarin alle ontwikkelingen en verschinselen die we nu waarnemen in de natuur verklaard worden door de natuurlijke selectie. Wanneer je dat als uitgangspunt aanneemt, dan kost het je weinig moeite om veel, zo niet alles, te verklaren.
Wanneer je uit zou gaan van een Schepper, Iemand die met een doel de wereld gemaakt heeft, kan je net zo makkelijk en plausibel veel, zo niet alles, verklaren. Ik heb de proef op de som genomen: bij alles wat Draulans beweerde en probeerde vanuit de natuurlijke selectie te verklaren, stelde ik mij een Schepper voor. Het werkte (ook) perfect.
Een vroegere professor in de Apologetiek van mij, een Nederlander, Cornelius Van Til (hij doceerde aan Westminster Seminary in Philadelphia, V.S.), was beroemd om zijn bewering dat het fenomeen “brute facts” (feiten zonder enige context, basisassumpties of interpretatie) niet bestaat.
Dirk Draulans bevestigt het gelijk van Van Til: je hebt “kennis” gekregen van de dingen die je waarneemt pas wanneer je een context en een interpretatie hebt. Die interpretatie bepaalt wat voor jou feiten zijn.

Brute facts bestaan niet.

dirk-draulans

Advertenties

2 responses to “Dirk doet Darwin

 • markant

  Ik vond het heel goed gebracht, enkel had ik wat problemen met het zinnetje “Maar de natuur heeft daar wat op gevonden‡.
  Hierdoor zou je denken dat de natuur zorgt voor aanpassingen die afgestemd zijn op de noden van natuur-omgeving.
  Feitelijk zijn het maar toevallige gen mutaties, die zorgen voor een “toevallige‡ betere aanpassing en overlevingskans in hun omgeving

  groet

 • bizar

  Dirk Draulans zevert waneer hij de evolutietheorie doortrekt naar het voortplantingsgedrag van de mens in de laatste eeuwen.

  Het voortplantingsgedrag van de mens gedurende de laatste decennia heeft allesbehalve te maken met bevolkingsexplosie. Hij verward gewogen en ongewoge statestieken wat al aanduidt hij onbewezen sprongen maakt.

  En what Draulans op https://normviss.wordpress.com/2009/02/18/dirk-doet-darwin/ betreft:

  “…, een Nederlander, Cornelius Van Til (hij doceerde aan Westminster Seminary in Philadelphia, V.S.), was beroemd om zijn bewering dat het fenomeen “brute facts” (feiten zonder enige context, basisassumpties of interpretatie) niet bestaat.
  Dirk Draulans bevestigt het gelijk van Van Til: je hebt “kennis” gekregen van de dingen die je waarneemt pas wanneer je een context en een interpretatie hebt. Die interpretatie bepaalt wat voor jou feiten zijn.

  Brute facts bestaan niet.”

  Dat is natuurlijk larie en apekool want ‘Brute Facts’ bestaan ter dege. Het inroepen van context en interpretatie is afbraak doen aan de ‘face value’ waarneming waar interpretatie en context van geen betekenis zijn. Het leidt tot overschatting van concessie en compromis.

  Een voorbeeld van een onweerlegbare ‘Brute Fact’ is de geluidsopname gemaakt door Emad Salem welke hij opnam tijdens een onderhoud hij had binnen het kader van een operatie: http://nwo.media.xs2.net/tape/SalemWBAI.mp3 waarin vooral het commentaar van de Amerikaanse stem bijna op het einde zeer sprekend is.

  Die bovenstaande opname weerspiegelt ‘Brute Fact’ en heeft geen interpretatie noch context van doen. Echter de intepretatie- en contextspoken komen noodgedwongen (tegen beter weten in) tevoorschijn eens zo’n zaak door ‘onfeilbare’ advokaten en corrupte rechters onder handen genomen worden.

  Helaas.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: