Dé link

DEN HAAG-KREDIETCRISIS-BALKENENDESomberheid troef over de economie, de Tweede Kamer schrikt.
Dit naar aanleiding van de uitgegeven cijfers van het Centraal Planbureau.
Dan probeer je bij die cijfers te komen. Op de voorpagina’s van NOS, de Volkskrant, Trouw, NRC Handelsblad vind je de link niet. (Noot: dit zijn de voorpagina’s van dit moment, aan het eind van de middag op 17/2. Als jij nu op één van deze links klikt, zal je waarschijnlijk een andere voorpagina treffen dan ik zojuist. Maar, als ik goed gekeken heb, op dit moment vind ik op geen van deze voorpagina’s een directe link naar de cijfers van het CPB.)
Als je wél op de site van het CPB komt, dan lees je, o.a. de volgende zinnen: (als je beter wilt begrijpen wat deze cijfers betekenen, en waarom ze nu bekend gemaakt zijn, dan raad ik je aan om dit even te lezen. Want dit zal je niet makkelijk op de nieuwssites kunnen vinden, en het zal waarschijnlijk vanavond niet op Eén Vandaag, Netwerk, Nova of P&W genoemd worden):

In het kader van de voorbereiding van het Centraal Economisch Plan (CEP) heeft het CPB vandaag voorlopige ramingscijfers naar de betrokken ministeries gestuurd, om na te gaan of de gehanteerde gegevens over de uitgaven, inkomsten en beleidsvoornemens van de rijksoverheid goed verwerkt zijn. Ook zou er sprake kunnen zijn van nieuwe ontwikkelingen. In de komende weken wordt de raming verder uitgewerkt – uitmondend in de publicatie van het CEP op dinsdag 17 maart a.s. De voorlopige cijfers zijn vanaf vandaag meteen voor iedereen beschikbaar.
Het CPB geeft nooit toelichting op voorlopige cijfers, ook nu niet.
Het CPB heeft nooit eerder zelf concept-cijfers naar buiten gebracht. Wel leert de ervaring dat (vertrouwelijk verspreide) voorlopige CPB-prognoses in het algemeen toch gaan circuleren. Om die reden is besloten de voorlopige ramingscijfers zelf naar buiten te brengen, zodat alle geïnteresseerden hier gelijktijdig over kunnen beschikken. Bovendien voorkomt dit onduidelijkheid over de precieze status van de concept-raming. Vanwege de huidige, uitzonderlijke economische omstandigheden is de behoefte aan en aandacht voor de nieuwe ramingen nu bovendien extra groot.
Zoals gezegd zijn de nu gepresenteerde cijfers voorlopig: de raming is nog in beweging. In de komende weken zal het CPB onder meer nog uitvoeringsinformatie, eventueel nieuw beleid en andere recente informatie verwerken, wat tot aanpassingen in de ramingen kan leiden, in het bijzonder rond de overheidsfinanciën.

Klik hier voor de voorpagina van het CPB, en hier voor de cijfers.

En bepaal zelf hoe je reageert.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: