Open mind: giftige slang hanteren

Gisteren gekeken naar de nieuwste aflevering van een serie op BBC 2: Around the World in 80 Faiths. Een fascinerende serie, gepresenteerd door Peter Owen Jones, een Anglicaanse vicar. Jones is pas op latere leeftijd dominee geworden, en gelooft dat de geloofsbeleving van de Anglicaanse kerk teveel iets is van het hoofd, en moet meer van het hart worden.
Jones reist de wereld rond, op zoek naar geloven en gelovigen van alle soorten. Opvallend is zijn open mind en nederige houding. Hij is serieus op zoek naar wat hij van zijn ontdekkingsreis kan leren, hoe hij kan groeien in zijn geloof en mens-zijn, terwijl hij niet verzuimt nonsens! te roepen als hij nonsens tegenkomt.
De aflevering van gisteren ging over de reis van Jones door Amerika. Hij bezoekt veel “exotische” religieuze groepen, waar je nooit van gehoord hebt. Bijvoorbeeld: de “Burning Man Festival” in Nevada.
En uiteraard, een “holiness church”, de Edwina Church of God in Jesus Christ’s Name, Newport, Tennessee, staat op zijn lijst. Daar worden in de dienst giftige slangen gehanteerd, naar aanleiding van Marcus 16:18.
Het was niet zo bijzonder dat Owens die kerk bezocht.
Heel bijzonder is dat hij een persoonlijke stap in geloof zette door zelf een giftige slang te hanteren. Hij was alleen met dominee Morrow, die hem uitdaagde (in de goede zin van het woord) om zijn vertrouwen te stellen op Jezus, niet bang te zijn, en die slang te pakken.
Dat deed Owens.  Zijn opmerking na afloop? Ik voelde een groot vertrouwen en een grote vrede.

Ik moest toen denken aan Maarten van Rossem in Amerika. Ik zie hem geen giftige slang hanteren om een stuk vrede en vertrouwen te ervaren.

Veel waardering voor de houding en durf van Owens.

james-morrow1

Advertenties

One response to “Open mind: giftige slang hanteren

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: