Selderhuis, Calvijn, en Goedemorgen Nederland

Professor Selderhuis was vanochtend op Goedemorgen Nederland, om de misverstanden die in Nederland leven rondom de persoon van Calvijn recht te zetten.

Mooi dat hij dat mocht doen, het is best een sympathiek interview. Klik hier om het te zien.

Onverwacht – wat mij betreft – was toch de parate kennis van Nederlanders as het ging om Calvijn. Ik vond dat de mensen op straat het best goed deden, zeker wanner je denkt aan het onderzoek naar wat Nederlanders weten over de oorsprong en betekenis van Pasen – niets.

goedemorgen-nederland-7209281Calvijn – en de kerken die zijn naam en gedachtegoed in ere houden – heeft een slecht imago. Selderhuis leek te willen zeggen: dat valt best mee. Prima boodschap, alleen zou het ook goed zijn om gewoon te erkennen dat het slechte imago ook niet helemaal onrechtvaardig is.

Ik hoorde het Evangelie niet. Religie en moraal kwamen wel aan de orde, het hart van het Evangelie niet. Aan het eind kreeg Selderhuis daar alle gelegenheid toe: “als je in één zin zou moeten zeggen wat we aan het Calvijnjaar zouden moeten overhouden, wat zou dat zijn?” vroeg de presentator. Antwoord: “dat het de moeite is om ons te verdiepen in de motieven en de mens Calvijn.”

Het zou niet meevallen om op zo een programma het Evangelie te laten klinken, en dan nog in één zin. Ik weet niet of het mij zou lukken.

Er was geen wake up call.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: