Apollo 8

apollo-8Gisteren hield ik een preek over Psalm 8. Volgens dichter en predikant Willem Barnard een revolutionair pamflet.
Op zoek naar een inleiding moest ik denken aan de serie blogposten van vorige week van mijn bloggercollega Paul Abspoel over de aardopgang die – onverwacht – gezien en gefotografeerd werd door de bemanningsleden van Apollo 8. Hij noemt ook het lezen van Genesis 1:1-10 door Frank Borman, welk live uitgezonden was over heel Amerika. Hier en hier de posten.
Wat Paul niet noemt is het revolutionaire karakter van deze vlucht en deze schriftlezing.
Amerika zat toen volop in de Koude Oorlog met de Russen.
Zij had er haast mee om te bewijzen dat zij de Russen voorstond wat de ruimtewedloop betreft. Het hele project om mensen op de maan te laten landen liep vertraging op, en Apollo 8 werd snel gelanceerd. Ik heb van de week gelezen dat men wist dat de kans op succes maar 50% was. En toch gaan!
In ieder geval: in een baan om de maan komen, de aardopgang zien en fotograferen, en uiteindelijk veilig weer thuiskomen, was een grote psychologische overwinning over de Russen.
De Amerikanen lieten de Russen hiermee echt een poepie ruiken!
En dat niet alleen.
De jaren 60 waren ook de protestjaren.
Jongeren kwamen in actie, protesteerden tegen alles wat van The Establishment was.
Het waren de jaren van flower power, rock ‘n’ roll en de vrije seks.
De christelijke religie maakte deel uit van The Establishment, en als zodanig moest haar macht ook verbroken worden.
Daarom was het ook een flinke statement richting de cultuur van die tijd om de woorden van het scheppingsverhaal voor te lezen op dat moment vanuit die capsule. Madalyn Murray O’Hair, de bekendste atheïst van die tijd, heeft zelfs een rechtszaak aangespannen tegen Borman en NASA, omdat het een overheidsinstantie was die godsdienst zo promootte door live uit de Bijbel te lezen! De scheiding van kerk en staat kwam hiermee, volgens haar, in het geding.
Op alle twee de gebieden – technologie en religie – wilde deze vlucht op een krachtige manier iets neerzetten, en dat is het ook gelukt.
Mooi om na te denken over hoe Psalm 8 in de cultuur van die tijd drieduizend jaar geleden een revolutionair pamflet was.
En hoe het in onze tijd dat ook zou kunnen zijn.
Ooit stilgestaan bij het feit dat je partner, buurman, collega en zelfs je vijand bijna goddelijk zijn?

apollo08_earthrise

Advertenties

4 responses to “Apollo 8

 • Henk v. B.

  Gelukkig zijn ze het “bijna”.

  Gr. Henk

 • abspoel

  Mooie blogpost en ik ben blij dat ik een beetje inspirerend mocht zijn. Inderdaad is de ruimterace USA – USSR een element dat ik onbesproken heb grelaten op mijn blog, maar het is zeker van belang in die historische context. De astronauten noemde dit zelf ook nadrukkelijk in het interview dat op YouTube nog is terug te zien.
  Nu moeten de Amerikanen straks gebruik maken van Russische raketten om hun spullen in de ruimte te krijgen en dat wordt als vernederend ervaren. Het Space Shuttle programma houdt namelijk op en er goed Amerikaans alternatief is er (nog) niet. De apollo 8 crew liet blijken dat ze dit ‘ridiculous’ vonden. Kennelijk is de kennis om zo’n grote raket te bouwen (Saturn) niet meer voorhanden – al kan ik me dat bijna niet voorstellen.
  Wat betreft de geestelijke betekenis – daar raak ik evenmin over uitgepraat. Ik heb het gevoel dat ik echt bepaald werd bij deze apollo 8 reis. Het begon met een blogpost over de volle maan op 12/13 december – toevallig rond mijn verjaardag. De volle maan was door het koude, heldere weer heel goed te zien en zij was bovendien uitzonderlijk dichtbij de aarde.
  Mensen zijn tot ongelofelijke dingen in staat. Dat blijkt ook uit het internet en mobiele telefonie. We zijn dat nu als ‘normaal’ gaan beschouwen, maar ik blijf me verbazen en verwonderen. Hoe groot is de Schepper die al deze talenten en kennis in ons gelegd heeft! En wat kunnen we nog meer doen? Hoe kunnen we onze kennis op een positieve manier inzetten? Tja… dat zijn zo wat vragen.

  Goede jaarwisseling en zegen voor tweeduizendnegen!

 • Jan Boellaard

  het was toch ook de bemanning van apollo-8 die een koperen plaat op de maan geplaatst heeft met daarin gegrafeerd de text van psalm 8?

 • abspoel

  @ Jan Boellaard – nee dat kan niet, want de astronauten van de Apollo 8 zijn alleen maar om de maan heen gevlogen. Hun vlucht was – heel toepasselijk – een soort 8-baan: eerst om de aarde, toen om de maan. Dat kun je ook zien in het log van de Apollo 8 vlucht – kijk maar hier:
  http://tinyurl.com/9q55dm (als WordPress hier geen link van maakt, moet je ff knippen en plakken!)

  Pas de vlucht van Apollo 11 bracht Neil Armstrong op de maanbodem. Kijk hier: http://tinyurl.com/2lu9w
  Aldrin heeft toen wel deze psalmwoorden in een televisieuitzending aangehaald:

  ‘When I consider the heavens, the work of Thy fingers, the Moon and the stars, which Thou hast ordained; What is man that Thou art mindful of him?’ – hier terug te vinden: http://tinyurl.com/9rmacx

  En als je wilt weten welk astronomisch (hoe toepasselijk) bedrag er betaald is voor het kaartje waarop hij zijn aantekeningen had gekrabbeld… kijk dan maar eens hier: http://tinyurl.com/ax5p8w

  Ik heb niet uitgebreid gezocht, maar vind nu niets over een koperen plaat met inscriptie…

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: