Amerika gereboot

obama_chicago_r350x200Gisteren berichtte CNN dat 43% van de blanke mannen die een stem uitbrachten, op Obama gestemd hebben.
In de eerste instantie lijkt dat tegen te vallen.
Maar het feit is dat Obama verhoudingsgewijs meer stemmen van blanke mannen kreeg dan Bill Clinton.
En meer dan welke Democratische kandidaat dan ook van de recente geschiedenis. (Even later dit toevoegen: Obama heeft meer stemmen gekregen dan welke presidentskandidaat ook in de geschiedenis. Bron.)
Het lijkt erop dat Amerika een belangrijke stap genomen heeft om zich te ontdoen van het racisme dat nu al zo lang als een zeurende wond vooruitgang in de weg heeft gestaan – en met “vooruitgang” bedoel ik niet alleen economische vooruitgang – ook moreel.
Eén kanttekening die we ook niet moeten vergeten: Obama komt niet uit de echte zwarte gemeenschappen wiens wortels teruggaan naar de slavernij en de slavenhandel in Amerika en het westen. Zijn vader kwam uit Kenia, zijn moeder was blank, hij groeide op in Indonesië en Hawaï. Misschien maakt dat het hem ietsje makkelijker. Het lijkt erop dat hij, in ieder geval, niet fundamenteel “boos” is op Amerika en haar geschiedenis. Hij is geen angry young man. Dat het zo mag blijven.
De cabaretier Bill Maher (Klik hier voor de trailer van zijn film Religulous) vatte de gebeurtenissen van 04 november in Amerika samen met deze vergelijking:
Amerika heeft zich gereboot.
Nieuwe Vista.

P.S. Voor de betekenis van boot, klik hier.

popularvote

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: