Borgwerff en de hel

Vooraf even een caveat: Ik ben niet degene die het onderwerp “de hel” steeds aan de orde stelt. Dat doen andere journalisten en bloggers. Ik reageer daar maar even op. Het feit dat dat zo vaak gebeurt geeft aan dat het onderwerp wel degelijk leeft. Nu dan……

In zijn commentaar van 31 oktober (waarom dat onderwerp op Hervormingsdag?) schrijft Peter Borgwerff van het Nederlands Dagblad over de hel.

Hij zegt waardevolle dingen. Hij sluit hiermee af:
Zulke mensen (mensen die voor zichzelf kiezen in voortdurende en zo uiteindelijk eeuwige zelfgerichtheid) – en ze huizen niet alleen in kastelen, maar net zo goed in krotten en, niet te vergeten, kerken – geeft God op den duur ‘aan hun eigen verlangens over’. Dat wil zeggen: aan hun botte zelfzucht, vrijheid en onafhankelijkheid. Verlost van Hem, voor altijd overgegeven aan Zichzelf: De Hel.

Als ik hem goed begrijp, dan zegt hij dat mensen zelf voor de hel kiezen: God laat hen gaan.

Terwijl de traditionele gereformeerde geloofsleer uitgaat van het feit dat de zondige mens wel degelijk voor zichzelf kiest (vanuit de oerzonde), maar ook spreekt van een Goddelijke verkiezing en verwerping (Calvijn).

Voorbeeld: Hoofdstuk 1.6 van de Dordtse Leerregels: En hier is het dat zich voornamelijk voor ons ontsluit die diepe, barmhartige en evenzeer rechtvaardige onderscheiding der mensen, zijnde in evengelijke staat des verderfs, of het besluit van verkiezing en verwerping, in het Woord Gods geopenbaard.

Met zijn laatste alinea distantieert Borgwerff zich van de traditionele gereformeerde leer, die spreekt van een God die mensen bewust verwerpt. Ik verwacht niet dat hij in deze krant daarop aangesproken zal worden – op zich opmerkelijk.

Wat ik graag zou willen is dat de hedendaagse gereformeerde traditie ons hierover duidelijkheid zou schaffen: wat geloven we nou eigenlijk: de leer van Calvijn of de leer van – in dit geval – Borgwerff (en C.S. Lewis, Tim Keller, en nog velen – inclusief een verscheidenheid aan gereformeerde dominees – met hen)?

Advertenties

One response to “Borgwerff en de hel

  • Pieter

    Waarom wil je duidelijkheid?

    En: weet je zeker, dat wat Borgwerff en consorten niet de andere kant van de medaille belichten, want volgens mij bedoelt de gereformeerde leer naast de leer van Gods inbreng in verkiezing en verwerping ook, dat de mens zelf verantwoordelijk is voor zijn keus tegen God. (zijn keus voor God is echter het gevolg van irristible grace)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: