Kanselbijbel deel 2

Vandaag via een engelstalig “watchdog” weblog op het spoor gekomen van een uitspraak van bisschop Salvatore Fisichella op de bisschoppensynode over de bijbel in het Vaticaan, die in oktober gehouden werd. Dat weblog is er beslist niet positief over, maar daar wil ik het niet over hebben.

Want die uitspraak sluit heel mooi aan bij wat ik in mijn blog van gisteren wilde zeggen. Hier een stuk uit het bericht:

De rector van de universiteit van Lateranen in Rome (Fisichella) stelde dat veel gelovigen op de vraag wat het Woord van God is antwoorden met: de bijbel. Dat antwoord is volgens de bisschop niet fout, maar het is niet compleet. “Op zijn minst is het een niet begrijpen van de rijkdom die in de uitdrukking ‘het Woord van God’ opgesloten ligt. Als consequentie neigt men er zo toe het christendom te identificeren als een ‘religie van het boek’, “ aldus Fisichella. Het is volgens hem beter bij te dragen aan een cultuur die de Schrift ziet als een levend Woord. “Anders lopen we het risico het Woord van God te vernederen door het te reduceren tot niet meer dan een geschreven tekst die niet meer in staat is betekenis te geven aan het leven. Dat is temeer belangrijk omdat de bijbel vaak gezien wordt als een verzameling ‘mythen, die elke historische grond missen’ en uitsluitend bedoeld zijn voor naïeven”. De bijbel moet volgens Fisichella gepresenteerd worden “in zijn totaliteit, met andere woorden, als deel van een levende traditie, die uiteindelijk gericht is op Verlossing. Zo wordt ook het verschil met de islam scherper aangegeven, die ten enenmale het vleesgeworden Woord mist en enkel de tekst van de koran als openbaring kent.”

Merkwaardig dat we, op deze Hervormingsdag, door Katholieken weer op het goede spoor gezet kunnen worden.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: