Goed luisteren

Mensen hebben er behoefte aan om hun verhaal kwijt te kunnen.
Zeker als iemand ziek is, wil hij of zij kunnen vertellen wat er gebeurd is, hoe hij zich voelt, ook uitdrukking geven aan angsten en onzekerheden die er zijn, de goede vragen kunnen stellen.
De medische staf van Our Lady of Lourdes, waar wij van de week heel wat uren verbleven, was zeer bekwaam in het luisteren naar ons verhaal en gaf ons ruim de gelegenheid om ons te uiten.
Als ik het ruw inschat, dan denk ik dat een persoon of zeven bij ons langs zijn gekomen (vier verpleegsters en drie artsen), en nadat hij of zij zich aan ons had voorgesteld, werd de vraag gelijk gesteld: vertel eens, wat is er gebeurd? Hoe gaat het met je?
Elke keer werden we in de gelegenheid gesteld het hele verhaal te vertellen.
De luisteraar bleef rustig luisteren, stelde de goede vragen, nam ruim de tijd, en gaf ons de indruk dat hij of zij niets anders te doen had dan naar ons te luisteren. Ook het deel van het gesprek over hoe nu verder werd rustig en luisterend gevoerd, waardoor je het idee had dat je met elkaar bezig was de koers te bepalen. Zeker opvallend in een druk ziekenhuis, waar men het had kunnen doen met het lezen van het dossier.
Deze ervaring bevestigt weer hoe belangrijk goed luisteren is, en hoe helend en troostend dat kan zijn voor iemand die het (even) moeilijk heeft.

Advertenties

One response to “Goed luisteren

  • Henk Algra

    Het was toch (kennelijk) een ‘groter’ verhaal dan ik uit je eerste blog heb opgemaakt…. Hopelijk gaat het nu beter en kunnen jullie nog genieten van de rest van de periode in de USA!
    Hartelijke groeten, Henk Algra

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: