Kredietcrisis

Mag ik één ding zeggen? Is het niet zo dat mensen hun eigen verantwoordelijkheid hebben voor hun koopgedrag? Dat je zelf de verantwoordelijkheid hebt om goede overwegingen te maken voordat je geld leent? Je bent tenslotte geen slachtoffer van de verkoper van een huis, een auto, een vakantie of een woekerpolis? Toch? Of zijn wij zo achterlijk met z’n allen?

In Mijn Dinsdagen met Morrie maakt de stervende professor Morrie Schwartz deze opmerkingen over geld:

In ons land worden mensen gehersenspoeld. Weet je hoe ze dat doen? Ze herhalen steeds dezelfde kreet: Bezittingen zijn goed. Meer geld is goed. Meer huizen is goed. Meer commercialiseer is goed. Meer is goed. Meer is goed. Deze kreet wordt steeds herhaald totdat er niemand meer is die eraan twijfelt. De gemiddelde staatsburger raakt hier zo van verward dat hij geen flauw idee meer heeft over wat belangrijk is in het leven.
Overal waar ik naartoe ging in mijn leven, ontmoette ik mensen die nieuwe dingen wilden. Een nieuwe auto. Een nieuw huis. Het nieuwste speelgoed. En altijd wilden ze er graag over vertellen: “Raad eens wat ik gekocht heb!”
Weet je wat ik dan altijd dacht? Dat zijn mensen die zo een verlangen naar liefde hadden dat ze elke mogelijke vervanging voor liefde gewoon accepteerden. Ze sloegen hun armen om dingen heen, en verwachtten een hug terug.  Maar zo werkt het niet. Dingen kunnen liefde, zachtaardigheid, tederheid of vriendschap nooit vervangen.
Geld vervangt genegenheid nooit, macht ook niet. Ik kan je verzekeren, nu ik hier zit dood te gaan, dat noch geld noch macht je dat gevoel kan geven dat je het meest nodig hebt, waar je het meest naar verlangt, wanneer het er op aan komt.

Nu heb je je preek van de week.

Ik hoop dat je eigen dominee het zondag net zo goed doet.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: