Een reis van je leven

Wij zijn weer geraakt door een film: Away from Her.

Uit NRC Handelsblad: Grant (Gordon Pinsent) en Fiona (Julie Christie) zijn al vijftig jaar getrouwd. Ze leiden een teruggetrokken bestaan op het platteland van Ontario. De dag waarop Fiona door haar ziekte (Alzheimer/dementie) zal moeten worden opgenomen in een verzorgingshuis komt snel dichterbij. De instelling heeft het wrede beleid dat nieuwe bewoners de eerste dertig dagen geen bezoek mogen ontvangen. Als Grant na die periode voor het eerst op bezoek komt, herkent Fiona hem niet meer. Ze blijkt vriendschap te hebben gesloten met een andere patiënt, Aubrey; een weergaloze zwijgende bijrol van Michael Murphy.

Als haar nieuwe liefde moet vertrekken, om weer thuis door zijn vrouw te worden verzorgd, zinkt Fiona weg in een steeds diepere depressie. Grant zoekt daarom toenadering tot Aubreys vrouw (Olympia Dukakis), in een poging zijn vrouw en haar nieuwe vriend weer bij elkaar te brengen. (…)

Behalve een film over Alzheimer, over vergeten en herinneren, is Away From Her ook een portret van een huwelijk. Grant is een toegewijde echtgenoot, maar dat is ooit anders geweest. Hij heeft een wilde periode gekend, met veel affaires. Dat hij nu zoveel voor Fiona opzij zet, komt deels voort uit schuldbesef.

Twee dingen zijn blijven hangen:

Deze film is een uitstekend middel om een beeld te krijgen van wat voor een ziekte Alzheimer/dementie is, en in het bijzonder de complexiteiten waar iedereen die betrokken is bij een slachtoffer van deze ziekte mee geconfronteerd wordt.

Dit is geen nieuwe gedachte, en je kunt er veel over zeggen, maar toch: de mens is een gecompliceerd wezen. Liefde, verlangens, schuld, hoogmoed, onrecht, zwakheid: wie weet waarom een mens doet wat hij doet?

Weet ik waarom ik doe wat ik doe?
Waarschijnlijk niet. Ik zal er ook moeilijk achter kunnen komen, en al helemaal niet als er echt crisis is.
Laat dat geen reden zijn de zoektocht niet te ondernemen.
Geef ik me teveel over aan het post-modernistisch denken als ik stel dat, in dit geval, de reis meer rijkdom, verdieping en wijsheid oplevert dan het bereiken van de bestemming?

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: