Vastgebonden aan de mast

Het is heerlijk om, tijdens de zomermaanden, iets rustiger aan te kunnen doen. De druk van cursussen en vergaderingen valt weg, er is tijd om te reflecteren en op te laden voor het komende seizoen. Je hoopt dat je fysiek, emotioneel en geestelijk opgewekt raakt, en ook nog op tijd om vol enthousiasme weer te kunnen beginnen. Vaak lees ik in de zomermaanden boeken van Eugene H. Peterson. Hij heeft veel geschreven over de roeping van pastor en ambtsdrager in de kerk. Een boek dat mij altijd weer inspireert heet Working the Angles: the shape of pastoral intergrity. Hier een stuk uit het boek voor pastores en voorgangers voor wie het net niet lijkt te gaan lukken je op te laden voordat startzondag aanbreekt. Toen je bevestigd werd in je ambt zei de gemeente, in wezen, het volgende tegen jou:

Wij hebben jou nodig om ons geloof scherp en intact te houden. Wij vertrouwen onszelf niet – onze emoties kunnen ons misleiden. Wij weten dat wij op reis zijn – een gevaarlijke en moeilijke geloofsreis – en dat er krachten zijn die ons geloof zouden willen vernietigen. Wij willen dat jij ons helpt: wees onze herder, een bediener van woord en sacrament, middenin het echte leven. Geef ons woord en sacrament in de verscheidenheid aan gebeurtenissen en fasen in ons leven – in ons werk en onze recreatie, met onze kinderen en onze ouders, bij het begin en het eind van het leven, in blijdschap en verdriet, op de dagen die vol zijn van de vreugde van het zonlicht, en op de dagen die doordrenkt worden met de regen van verdriet.

En nog iets: wij gaan jou tot deze bijzondere taak bevestigen, en wij vragen van jou dat je een belofte aflegt dat je dit werk blijft doen. Dit is geen tijdelijke opdracht, maar een levensstijl die altijd present moet zijn in onze gemeenschap. Wij weten dat jij dezelfde zware en riskante reis aflegt als wij. Wij weten dat jouw emoties net zo wispelturig zijn als die van ons. Juist daarom gaan wij jou in dit ambt bevestigen, en we eisen dat je een plechtige belofte aflegt. Wij weten dat er dagen en maanden zullen zijn, misschien zelfs jaren, waarin wij het gevoel hebben dat we niet kunnen of willen geloven, en wij willen het ook niet van jou horen. Wij weten ook dat er dagen en maanden zullen zijn, misschien zelfs jaren, waarin jij ook het gevoel hebt dat je het niet kunt of wilt vertellen. Het maakt niet uit. Doe het. In dit ambt en tot deze plicht ben je bevestigd.

Het zou kunnen gebeuren dat wij naar jou toekomen met het verzoek iets anders te gaan doen dan wat we je nu als opdracht meegeven. Beloof nu plechtig dat je dat verzoek niet gaat inwilligen. Je bent niet de knecht van onze wisselende behoeften; je hebt niet de plicht te moeten tegemoetkomen aan wat wij denken nodig te hebben; je bent geen messias die onze geseculariseerde verwachtingen moet verwezenlijken.

Doordat we jou ertoe verplichten een eed af te leggen, binden we jou, als het ware, vast aan de mast van het schip, zodat je aan de verleiding van de Sirenen niet kúnt toegeven.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: