Missionary go home!

Gisterenavond – toevallig – de aflevering (in herhaling) gezien van de serie “’t Zal je maar gebeuren” met als titel “Missionary Go Home”. Het hartverscheurende verhaal van de familie van Beek, die in Irian Jaya geconfronteerd wordt met de wrange werkelijkheid van het moderne zendingswerk, met ook nog het verdriet van het verlies van hun kleine zoontje daarbij. Als je tijd hebt, is deze aflevering zeer de moeite waard om te zien.

Cyndi en ik zitten er verbouwereerd naar te kijken. Zoveel herkenningspunten. Hoewel: ik moet gelijk zeggen dat de omstandigheden daar in Papua, zowel voor wat betreft de woon- en leefomstandigheden als de tragiek van het verhaal, vele malen erger waren dan die van ons van toen in Nigeria.

Alleen al de vluchten in zo een klein vliegtuigje, de landing op de primitieve landingsbanen. Het huis van van Beek leek erg op ons eerste huis, het leven van de kinderen (spelen met een takje en een blaadje), de pogingen om iets vast te houden van je eigen cultuur, voor zover dat mogelijk en wenselijk is in zulke omstandigheden (ontbijt op bed en “lang zal ze leven” voor de jarige).

Daarnaast de donkere kanten: de wreedheid van de dood, ontdaan van het sentiment van het moderne westen; het “materialisme” van de inheemse bevolkingen; de keiharde botsingen van (kerkelijke) culturen; idealen die als sneeuw voor de zon verdwijnen, waarbij de zon vaak het verraad van je vrienden en “broeders in Christus” is.

Wij kennen elkaar niet, maar vanaf deze plek wil ik de familie van Beek bedanken voor wie ze zijn en wat ze wilden betekenen voor de mensen daar op Papua. Veel sterkte en zegen toegewenst als jullie deze jaren en ervaringen blijven verwerken!

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: