Waarom we stilstaan

Uit Elsevier van vorige week:

‘Dus u denkt dat al die mensen voor, achter en naast u in de ochtendfile op weg zijn naar hun werk? En al die mensen in de avondfile op weg naar huis, na een lange vermoeiende werkdag? Dus niet, blijkt uit de recente studie Overwegend onderweg. De leefsituatie en mobiliteit van Nederlanders, van het Sociaal en Cultureel Planbureau. Dat zowel ’s morgens als ’s avonds – ja, wanneer eigenlijk niet? – de wegen propvol zitten, komt vooral doordat steeds meer mensen – niet in de laatste plaats ouderen – voor hun vrijetijdsbesteding de weg opgaan.

Voor de hardwerkende Nederlander een hard gelag. Maar een zonnige kant zit er ook aan. Bij alle rampverhalen over de voortschrijdende individualisering: sociale contacten zijn voor Nederlanders dé reden om in de auto te stappen.’

Kijk om je heen, als je volgende keer (morgen?) in de file staat. Klopt dit bericht?

Advertenties

One response to “Waarom we stilstaan

 • Henk Algra

  Ooit leidde ik een Keniaanse bisschop rond op mijn werk (aan het woord ‘ooit’ kun je zien dat mijn jaren kennelijk toch gaan tellen, het is zoiets als ‘opa vertelt’).

  Hij had geobserveerd hoe Nederlanders in de trein zitten, verstopt achter hun krant en o wee als je een gesprek begint… Maar, zei hij: het is nog gékker als je ziet hoe al die Nederlanders in hun auto zitten. Waarom zorg je niet dat je auto vol is door andere mensen ook even een lift te geven, vroeg hij zich af. Al die mensen allemaal in hun eentje. Hij stelde de vraag of Nederlanders misschien bang voor elkaar zijn.

  De paradox lijkt te zijn, als die Keniaanse bisschop gelijk heeft, én het door jou genoemde onderzoek, dat we sociale contacten vermijden om sociale contacten aan te gaan….

  Overigens wees de weleerwaarde bisschop mij ook op mijn agenda. Waarom moet je altijd op tijd zijn? (hij kwam een half uur te laat en vertrok 3 uur te laat). Hij vond het gemopper op een te late trein in Nederland bizar (misschien zou hij ook de onrust in de kerk kunnen noemen als de dominee twee minuten te laat is).

  Hoe meer de trein te laat is, hoe meer ruimte er is om met mensen in gesprek te gaan (dat doet me denken aan een bevriend predikant binnen die zegt dat het openbaar vervoer de beste manier is om mensen over Jezus te vertellen….)

  “Be relaxed!” Na zijn wijze woorden ‘opgedronken’te hebben en hem te hebben uitgezwaaid sprintte ik naar de volgende afspraken in de hoop om nog een klein beetje van de ingelopen achterstand in te kunnen halen….

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: