Triest (opnieuw)

Bij het lezen van dit bericht kwamen deze gedachten in mij op:

Matt. 7:16: Aan hun vruchten zul je hen herkennen.

Je hebt, vijf jaar geleden, met een kleine groep mensen (1500), een kerkscheuring veroorzaakt. En nu beschuldig je het nieuwe kerkverband van een geest van ,,verfoeilijk independentisme, dat is onafhankelijk willen zijn”. Met die ontstaansgeschiedenis – wat zou je anders verwachten?

Ik kan het niet volgen dat je, als christen of als kerk, in 2008, het toelaat dat schorsingen, scheuringen, rechtszaken en openbare beschuldigingen de orde van de dag zijn in je kerkelijke leven. Dat je zo gefocust bent op je eigen dingen dat je geen oog hebt voor hoe de wereld toekijkt, laat staan je eigen kinderen. Het lijkt alsof de dogmatiek, vaak geworteld in ingewikkelde Bijbeluitleg, luider klinkt in de harten dan de eenvoudige, niet mis te verstane woorden van Jezus over liefde, eenheid en de zorg voor de volgende generatie (weet je het nog, van die molensteen?).

Waarom zet je dit bericht in de krant (Ik weet wel waarom. Ik bedoel eigenlijk te zeggen dat je het misschien niet in de krant moet plaatsen. Welk doel dient het?)?

Opnieuw triest.

Advertenties

3 responses to “Triest (opnieuw)

 • Ettje

  Natuurlijk is het triest. Heel erg triest. ‘k Merkte hoe bij het lezen van ’t bericht de gevoelens, pijn en emoties rond de scheuring van ’67 weer naar boven kwamen. Triest en vooral beschamend, dat christenen zo met elkaar omgaan. En inderdaad: wat doe je hiermee de kinderen aan?!

  Maar of de wereld daar nou van wakker ligt? Als zelfs andere christenen er niet meer van wakker liggen, dan de wereld al helemaal niet… Die halen hooguit hun schouders erover op, áls ze het al lezen.

  ’t Wordt ondertussen wel erg vol aan de rechterflank met allemaal echte enige ware kerken. Vrijgemaakt, Christelijk Gereformeerd, Nederlands gereformeerd, en dan nu al vier afsplitsingen binnen de Vrijgemaakte kerk… Hoorntje, Kampen, de groep van Gurp en dan nu ook nog Hardenberg…. Nu maar hopen dat ze Boven nog weten wat werkelijk de ware kerk is. 🙂

 • Trijntje

  Tja, ik was 11 toen de Tehuisgemeente voor het eerst bij elkaar kwam. Met mij in hun midden, dus NGK vanaf het allereerste begin, ver voordat die naam bestond.
  In een straat vol vrijgemaakte kinderen, waar ik even zo vrolijk mee bleef spelen gelukkig.
  Na een paar jaar naar West Nederland verhuisd.
  De GKV sindsdien jaren helemaal uit het zicht verloren.
  Kom nu zeer geregeld langs een GKV kerk in de plaats waar ik nu woon.
  Zeer voorzichtige toenadering in deze plaats.
  Goede contacten soms op praktische punten.
  Zo’n artikel, ik vind het inderdaad triest.
  Begrijp het ook niet.
  Werk mee in de Alphacursus hier ter plaatse.
  Cursisten snappen al helemaal niets van wat er allemaal zo speelt.
  De verscheurdheid van de GKV speelt hier niet voor zover ik weet.
  Wel allerlei kerken van Gereformeerde Gemeenten
  En een Hersteld Hervormde Gemeente.
  Waar ik ook niets van begrijp, met alle ruimte die Hervormden en Gereformeerden hebben om gemeente te blijven zoals al het geval was voordat de PKN officieel bestond.
  Laten we ons toch liever bezig houden met het zoeken naar het Koninkrijk van God, in ons hele leven, buren, familie, koopgedrag in de winkel, reisgedrag en er is veel meer te noemen.
  Ook waar mogelijk laten zien dat we één zijn in Christus, dat we elkaar zien als broers en zussen.

 • Henk Algra

  Een wat afwijkende opmerking in dit verband: in kerken waar weinig betrokkenheid is heb je ook weinig conflicten. Een conflict is ook een signaal dat mensen een zaak serieus nemen. Een kerkelijke gemeente waar wat betreft nooit iets aan de hand is is misschien wel een helemaal ingeslapen gemeente.

  Los daarvan weten we natuurlijk ook het zich weinig gelegen laten aan de gaven die de Geest ons als persoon geeft maakt dat conflicten zo ontzettend uit de hand kunnen lopen. Zachtmoedigheid, geduld, niet (ver)oordelen, het is kennelijk erg moeilijk.

  De gang van zaken binnen de ‘Hersteld Vrijgemaakten’ is gewoon erg verdrietig. En er worden wéér mensen beschadigd.

  In onze eigen gemeente hebben we vorige maand voor het eerste samen met drie kerken (NGK, CGK, GKV) het Heilig Avondmaal gevierd. Ik moet zeggen dat het mij heel erg ontroerde. En nu hebben we gezamenlijke middagdiensten.

  Wat 40 jaar geleden gebroken werd kan dus hersteld worden….

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: