Alpha en daklozen

Sinds medio april doe ik in Amsterdam, samen met andere mensen uit de Amstelgemeente, een Alpha voor daklozen. Wij werken samen met Stichting De Tweede Mijl, die een inloop centrum heeft voor daklozen in de Jordaan.
Wij wisten helemaal niet wat we konden verwachten. Wie zou er komen? Zouden ze blijven komen? Zou het alleen gaan om de maaltijd? Wat voor inhoud moet zo een cursus hebben, en blijft dat bij hen hangen?
Blij zijn wij met een kerngroep van een man of tien, die er bijna elke cursusavond is. Wij lezen verhalen uit de bijbel (Nieuw Testament) en bespreken die met elkaar. Er is veel interactie en hun inzichten en opmerkingen zijn net zo waardevol en leerzaam als die van ons.
De inzichten van (o.a.) N.T. Wright over de boodschap van Jezus en het Koninkrijk van God zijn uitermate bruikbaar in deze zetting. Ik moet er niet aan denken dat we aan deze mensen de boodschap zouden moeten verkopen van “geloof in Jezus en je gaat straks naar de hemel. Anders…..”
Wat mij opvalt:

Veel van deze ‘daklozen’ zijn niet dakloos. Niet dat ze het niet moeilijk hebben in hun leven, grote problemen genoeg, maar dakloos zijn velen niet.

Je voelt een sfeer van ‘belonging’ ontstaan: dit is onze groep, we horen bij elkaar. Dat is erg kostbaar.

Ik ben dankbaar voor mijn ervaringen in Nigeria, Amsterdam Noord en de Sociale Dienst. Ik kan echt met deze mensen meepraten, in die zin dat ik begrijp waar ze tegenaan lopen.

Toch laten deze mensen, ondanks hun problemen, je niet makkelijk toe in hun leven. Het is helemaal te begrijpen, maar ze hebben een muur om zich heen gebouwd, en je komt er niet makkelijk binnen.

Wat dat betreft zijn ze niet veel anders dan een gemiddeld burgerlijke (kerkelijke) gemeente in NDL.

Advertenties

One response to “Alpha en daklozen

  • Henk Algra

    Kinderen kunnen zich maar aan drie tot vijf personen goed hechten. Maar ik heb de indruk dat dat meer ‘universeel’ is. Ook bij volwassenen zie je dat de echte emotie maar met weinig mensen gedeeld wordt, ook misschien maar drie tot vijf. De andere mensen zijn welkom, maar er ligt een drempel om alles te delen. Dat doe je meestal niet.

    Daarnaast is het aanzienlijk moeilijker om in een groep allerlei emoties te delen. Het één op één contact werkt dan veel beter dan het groepscontact. We zouden misschien wel anders willen, maar ik denk dat iedereen zich in de groep wat meer ‘gedeisd’ zal houden. Zéker mensen met veel teleurstellingen in hun leven of met een basaal gevoel van onveiligheid zullen vaak moeite hebben om hun emoties op tafel te leggen in de groep. En de mensen die dat wél doen verbloemen niet zelden de echte emoties die daar onder liggen.

    In de derde plaats gaat het contact vaak dieper en gemakkelijker als je iemand in zijn thuissituatie bezoekt. Bij dak-en thuislozen lijkt dat natuurlijk wat moeilijker, maar ook zij hebben een plek waar ze zich het meeste op hun gemak voelen. Het is een investering in tijd, maar het levert vaak erg veel ‘binding’ op. Samen luisteren naar de muziek van iemand, laat hem daarover vertellen, over de foto die aan de muur hangt, over het boek dat in de kast staat…. De Noorse psychotherapeut Jesper Juul spreekt in dit verband van eigenwaarde. De westerse cultuur hamert op zelfvertrouwen: dat je iets kúnt. Maar er mogen zijn begint bij gewoon er zijn, ook zonder dat je iets doet of hoeft te doen. Zoals de baby in de wieg niets hoeft te presteren en toch (hopelijk) welkom is.

    Het is een wat theoretische reactie op je blog. Maar ik denk dus enerzijds dat die muurtjes niet zo erg zijn, ze horen gewoon bij het leven. Anderzijds kun je toch nog een aantal muren aanmerkelijk lager zien worden als je niet eerst met een boodschap komt, maar begint met het zoeken van aansluiting bij de persoon. Dat zullen jullie zeker proberen te doen in je projecten. Maar mijn ervaring is ook steeds weer dat we met zijn allen vaak nog te graag te snel een doel willen bereiken…. Met name kwetsbare mensen trekken direct een muurtje op als ze maar een klein beetje het gevoel hebben dat wij een eigen agenda hanteren….

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: