Vroege kerk voor Dummies

Rond Pinksteren wat gedachten die aan het ontstaan zijn uit de voorbereiding voor de preek van zondag. De (werk)titel luidt: De Vroege Kerk voor Dummies – schaamteloos overgenomen uit CV Koers van deze maand. Er is in onze tijd meer aandacht gekomen voor het missionaire aspect van de vroege kerk, mede doordat er veel overeenkomsten zijn tussen de cultuur waar de kerk zich toen in bevond en onze tijd en cultuur. En Pinksteren is bij uitstek een feest van de missionaire kerk (veel meer dan een feest van de charismatische gaven die ik wel of niet mag ontvangen).

Wat mij opvalt als ik dit lees is de neiging die wij hebben ons “kerk zijn” te relateren aan de Reformatie en de westerse wereld. Wij hebben weinig idee van hoe de kerk was vóór de Reformatie, of hoe de kerk functioneert in andere culturen (toen en nu). Voor ons bestaat de “ware” en “enige echte” kerk uit de kerk die in de Reformatie is ontstaan en die zich in het westen van Europa bevindt. Dat noemen wij ons “erfgoed”. Een nogal beperkte visie.

Daarom is het zeer waardevol dat we steeds meer contact hebben met de kerk in andere culturen en tijden. Dr. Henk Bakker heeft vijf lessen van de vroege kerk kort samengevat in CV Koers. Ik geef ze hier weer in de komende dagen. Misschien geeft dat stof tot nadenken.

Nr. 1: Veelkleurigheid: De meeste eerste christengemeenten herkennen elkaar in de kern van het Evangelie van Christus. Maar rondom die kern wordt de Kerk gekenmerkt door een verrijkende diversiteit.


One response to “Vroege kerk voor Dummies

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: