Madrid

Acmadrid2
Vandaag doet de rechter in Spanje uitspraak in de zaak over de aanslagen in Madrid van 11 maart 2004.
Ik ben erg benieuwd wat dat wordt. Omdat ik vandaag vrij heb, kan ik het ook volgen.
Ook vanochtend op Goede Morgen Nederland een interview met een Turkse meneer over de spanningen in Nederland tussen Turken en Koerden naar aanleiding van de spanningen daar op de grens met Irak.
Gisterenavond onderweg naar huis een interview gehoord met VVD-er van Baalen die laatst een bezoek aan Guantanemo Bay bracht. Verrassend genoeg was hij positief over de openheid en professionaliteit van de Amerikanen daar. Hij was minder te spreken over zijn bezoek aan Washington, waar zijn oren gewassen werden met de typische Amerikaanse uitspraak: "wij hebben jullie in 1945 gered. Als wij jullie niet geholpen hadden zouden jullie nu allemaal Duits spreken." Met de implicatie: nu hebben jullie ons niets te vertellen.
Het lijkt een dag te worden die in het licht zal staan van internationale gebeurtenissen.
Ondertussen kijk ik uit op een prachtig najaarstafereel.

Boom_001_1

Advertenties

4 responses to “Madrid

 • Ettje

  Zoiets heet: chantage en machtsmisbruik! Bovendien, Nederland is hoofdzakelijk bevrijd van het Nazi-juk door Canadezen en Polen. Is nauwelijks een Amerikaan aan te pas gekomen. Maar dan nog, al zou het wel zo zijn, dan nog is hun houding: mondje dicht jullie want… zeer verwerpelijk.
  De herfstkleuren zijn inderdaad prachtig!

 • Henk

  De bevrijding als argument gebruiken dat we na ruim 60 jaar nog steeds dankbaar moeten zijn en geen kritiek mogen hebben: dat legt een moreel verwerpelijke hypotheek op onze eigen vrijheid van denken.
  Overigens is de uitspraak hierboven dat er bijna geen Amerikaan aan de bevrijding van Nederland te pas kwam ook bezijden te waarheid. De Amerikanen hebben een grote rol gespeeld bij de bevrijding van het zuiden van Nederland (kijk maar eens naar de duizenden graven in Margraten). Daarna stootten ze door naar de Rijn en vervolgens richting Elbe. Dat gaf ruimte voor andere troepen om zich op Nederland te concentreren. Noord-Nederland werd inderdaad niet door de Amerikanen bevrijd.

 • Ettje

  Daarom schreef ik ook: Nederland is HOOFDZAKELIJK door Canadezen en Polen bevrijd!
  En wie de geschiedenis van Margraten kent weet dus ook dat: Op 13 september 1944 deze plek bevrijd werd door eenheden van de 30e Infanterie Divisie van het Eerste Amerikaanse leger tijdens de opmars naar de Roer in het Roergebied in Duitsland. Dit ereveld was een van de eerste begraafplaatsen waar IN DUITSLAND GESNEUVELDE Amerikaanse militairen werden begraven.

 • @ van Henk

  @ Ettje: ik ben het niet eens met de zin dat er nauwelijks een Amerikaan (!) aan de bevrijding van Nederland te pas kwam. Er hebben duizenden Amerikanen (vooral in 1944)in Nederland gevochten. Met dat hoofdzakelijk kan ik instemmen, daar reageerde ik dan ook niet op.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: