Engagement

In deze weblog zes richtlijnen voor hoe betrokken te zijn
bij een cultuur zonder alles te moeten veroordelen omdat het niet strookt met
bijbelse waarden en normen, maar ook niet alles klakkeloos te accepteren omdat
je dezelfde bijbelse normen niet serieus neemt of niet weet hoe er mee om te gaan..
Deze richtlijnen kunnen nuttig zijn voor ons in ons
dagelijkse leven in de wereld.
Maar ook in de kerkelijke gemeenschap, wanneer men bezig is met
de vraag hoe kerk te zijn in onze tijd. Vaak leidt dat proces tot onderlinge verwijdering,
terwijl dat niet hoeft.
Ik geef ze even kort door:

 1. Wees aanwezig. Leef onder de mensen, maak gebruik van elke gelegenheid om ze te leren kennen en hun leven te begrijpen in hun context. Geen inspanning hiervoor, hoe klein het dan ook mag lijken, is nutteloos.
 2. Leer onderscheiden. Niet alles is voor 100% fout. Niet alles is voor 100% goed. Je hoeft niet elk mogelijk gevecht aan te gaan, laat staan te winnen. Maar soms moet het wel.
 3. Ontwikkel je theologie. Je zult de mens niet begrijpen of kunnen helpen als je niet weet wat God er over te vertellen heeft.
 4. Wees moedig. Om betrokken te zijn bij een cultuur (van wereld en kerk) en daarin een “change agent” te zijn vraagt moed en doorzettingsvermogen. Je zult risico’s moeten nemen. Durf dat dan ook te doen.
 5. Leer de taal. Je moet weten welke woorden je moet gebruiken zodat mensen je begrijpen en worden aangeraakt. Zeker in onze tijd vraagt dit een groot vermogen om de vertaalslag te maken tussen Gods Woord en de omgeving (ook in de kerk!). Dialoog in plaats van monoloog is zeer belangrijk.
 6. Leer lief hebben. Je zult weinig kunnen bereiken als mensen niet weten en voelen dat je ze lief hebt. Zonder deze liefde moet je er waarschijnlijk niet eens aan beginnen.

2 responses to “Engagement

 • Henk

  Bij punt 1 zit ook een zwakte van veel christenen. Ze leven in aparte (meestal witte) wijken. Ze mijden de wijken waar ‘andere’ mensen wonen. Gaan ze naar of door een andere wijk, dan bij voorkeur afgesloten in de eigen auto (de gettomobiel) met de portieren op slot. Ook in Nederland is dus apartheid!
  Ik woon overigens zelf ook in een ‘witte wijk’, met maar 20% mensen uit niet-westerse culturen.
  Door het lopen en fietsen (vanwege mijn werk) door achterstandswijken en door het gebruik van het openbaar vervoer kom in gelukkig wel bijna dagelijks in contact met mensen uit andere culturen en ook met ‘witte’ gezinnen aan de onderkant van de samenleving.
  Eén begroeting (‘goedemorgen’) en je hebt vaak al een gesprek. Dat is vaak zeer leerzaam. Maar het valt me ook op hoezeer veel mensen al lang al de moed hebben opgegeven om ooit nog aansluiting te vinden bij de ‘rest van Nederland’.
  De contacten vind ik belangrijk en ook verrijkend. Toch blijf ik voor hen vaak nog buitenstaander uit een andere vreemde wereld.Daarom vind ik het initiatief van kerkleden van enkele kerken om weer midden in die achterstandswijken te gaan wonen zo buitengewoon moedig en waardevol.

 • Satin

  Thanks for writing this.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: