Moederdag

Vrije vertaling van een verhaal geschreven door Stephen Leacock over Moederdag.

Dat jaar besloot ons gezin om Moederdag groots te vieren, uit dankbaarheid voor alles wat Moeder voor ons deed en de offers die zij bracht. Wij wilden haar de dag van haar leven bezorgen, omdat zij thuis zoveel voor ons deed.
Wij huurden een auto en waren voornemens Moeder mee te nemen voor een prettige dag autorijden door de bossen.
Maar op die dag zelf wijzigden we het plan een beetje, want Vader dacht dat het beter zou zijn om Moeder mee vissen te nemen. Want we hadden een auto al, en je kunt beter een doel voor je reis hebben dan alleen maar rondrijden. Met vissen als doel geef je de dag meer betekenis. En bovendien, Vader had, toevallig, de dag ervoor een nieuwe hengel gekocht. Hij zei dat Moeder het mocht gebruiken, alleen zij zei dat zij het leuker zou vinden als Vader ermee zou vissen. Zij zou gewoon kijken en genieten.
Moeder smeerde een paar boterhammen voor het geval we trek zouden krijgen.
Toen Vader de auto haalde, bleek dat het net even te klein was voor iedereen. Want de hengel en de picknicklunch namen veel ruimte in beslag.
Vader zei dat hij best thuis wilde blijven. Er viel een en ander in de tuin te doen, en hij vond het niet zo erg dat hij nu in maanden geen vrije dag had gehad.
Uiteraard vonden wij allemaal dat Vader beslist mee moest. Hij werkte zo hard voor het gezin. De zussen, Anna en Maria, wilden ook best thuis blijven en het feestmaal klaarmaken, alleen zij hadden net nieuwe hoeden gekocht en het leek ons allemaal erg jammer als ze niet zouden mogen genieten van zo een prachtige dag. Mijn broer en ik boden aan om thuis te blijven, alleen in de keuken had je aan ons niets.
Uiteindelijk besloten we dat Moeder gewoon thuis zou blijven en van een rustige dag zou genieten, zonder de stress van de kinderen om haar heen. Het zou later op de dag gaan regenen, en Vader zou zich nooit kunnen vergeven als Moeder kou zou vatten. Hij legde ons uit dat het onze plicht was om Moeder rust te gunnen, zeker nu ze ouder aan het worden was en meer behoefte had aan stilte en ontspanning. Vader kon onze herrie nog aan, maar Moeder vond dat steeds moeilijker.
Welnu, wij hebben zo genoten van onze dag. Vader ving een grote vis, en hij verzekerde ons dat Moeder deze vis nooit aan de kant had kunnen krijgen. Wij jongens speelden in het water, en onze zussen hebben twee leuke jongens ontmoet. Een prachtige dag.
Het feestmaal voor Moederdag – met plezier door Moeder gemaakt – was ook ontzettend lekker. Moeder moest steeds een en ander halen uit de keuken. Dat viel Vader op, en uiteindelijk zei hij dat zij moest blijven zitten. Hij haalde zelf de cognac uit de kast.
Aan het eind van de maaltijd boden wij ons aan om af te wassen, maar Moeder zei dat zij het zelf kon doen, en om haar op deze bijzondere dag tegemoet te komen hebben wij daarmee ingestemd.
Het was behoorlijk laat voordat alles af was.
Toen wij naar bed gingen zei Moeder dat het ongeveer de mooiste dag van haar leven was.
De tranen in haar ogen bevestigden dat.

Advertenties

One response to “Moederdag

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: