Zondervan

Uitgeverij Zondervan is een christelijke uitgeverij met hoofdkantoor in Grand Rapids, Michigan.
Je proeft het al – deze uitgeverij heeft zijn wortels in de Nederlandse emigrantengemeenschap in die streken.
Een tak van Zondervan heet Youth Specialties, een organisatie/uitgeverij die materialen ontwikkelt voor jeugd.
Youth Specialties had, via Zondervan, het boek Skits that Teach uitgegeven . Een boek voor jeugdleiders en jeugdverenigingen vol korte dramastukjes, gericht op jeugd, die bijbelse principes uitbeelden.
Vorige maand kwam ds. Soong-Chan Rah, professor gemeentegroei en evangelisatie aan de North Park University in Chicago, dit boek tegen, en in het bijzonder een dramastuk waarin een Chinese pizzabezorger een rol speelt.
Hij schrok van de manier waarop de Chinese man neergezet werd in dat stuk. Hij vond het denigrerend en racistisch. Volgens hem duidde het stuk op systemisch racisme, diep geworteld in de Amerikaanse christelijke gemeenschap.
Hij nam contact op met Zondervan en kaartte het probleem aan.

De reactie van Zondervan en Youth Specialties was snel en doeltreffend.
Alle kopieën van Skits that Teach die nog in voorraad waren zijn vernietigd. Het dramastuk werd aangepast en het boek wordt herdrukt. Iedereen die het boek al in handen heeft krijgt gratis een nieuw boek. Zowel Zondervan als Youth Specialties verontschuldigden zich publiekelijk en boden hun excuses aan. Mark Oestreicher, de verantwoordelijke persoon bij Youth Specialties, heeft zijn telefoonnummer en emailadres bekend gemaakt zodat iedereen die wil talk, yell, complain, or ask questions zich vrij mag voelen om contact met hem op te nemen.
Daarnaast heeft hij zich voorgenomen om goed na te gaan of er sprake is van “systemisch racisme” in hem als persoon of in zijn organisatie. Volgens hem duidt het feit dat zoiets zou kunnen verschijnen in zo een boek aan dat er wel sprake moet zijn van racisme binnen de organisatie en zelfs de bredere christelijke gemeenschap.

Ik vind dit vrij indrukwekkend allemaal.
Leerpunten:

 1. Als je in de fout gaat, schrijf het niet zo gauw af als een “foutje”, “omstandigheden”, "onmacht", of “ik ben verkeerd begrepen”. Neem goed de tijd om te kijken wat er nou werkelijk speelt in jou en de organisatie.
 2. Het is waarschijnlijk zo dat ik als persoon en wij als kerk (christelijke gemeenschap) op verschillende gebieden racistisch zijn, zonder dat wij dat in de gaten hebben. Wij sluiten mensen uit, kijken neer op mensen, en dat is zo gewoon geworden dat we het niet eens weten. Maar het doet de ander wel degelijk pijn, en staat haaks op hoe het in Gods Koninkrijk moet gaan.
 3. Vraag om vergeving zonder een verklaring te geven of je “daad” af te zwakken. Geef het gewoon toe, wees eerlijk.
 4. Doe alles wat mogelijk is om je fout recht te zetten. Wees praktisch, en doe meer dan wat van je verwacht zou worden. Ga de tweede mijl mee.
 5. Ga in gesprek met de ander, zoek echte verzoening.

Al met al een prachtig voorbeeld van hoe het kan.

Advertenties

One response to “Zondervan

 • sarah

  How did I miss this story?
  It is good to hear though that Christians responded so promplty to this. Much different that the current “famous” people who have made horribly racist remarks on TV and radio and tried to justify their actions. It took over a week for Don Imus to finally get fired for his horrible remarks about the Rutgers basketball team.
  Thanks for sharing!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: